Linkuri accesibilitate

Suspiciunile din AIE generează blocaje în Parlament


Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, 21 august 2009

Marian Lupu şi Mihai Ghimpu sugerează că acordul de constituire al AIE ar fi în pericol.


Pe deputații alianței i-a certat un amendament la legea privind Statutul municipiului Chișinău care i-ar fi permis fără echivoc primarului capitalei să numească și să destituie șefii de subdiviziuni municipale fără acordul consiliului municipal. Pînă acum, legea nu era clară, iar rivalitățile între primar și consiliu au creat numeroase probleme la numirea șefilor de întreprinderi și direcții municipale.


Suspiciunile din AIE generează blocaje în Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link directLiberal-democrații au refuzat să sprijine amendamentul, condiționînd prin votarea unui proiect propriu, legat de modul în care sunt lăsați deputații să intre în clădirea legislativului. Grupul parlamentar al partidului condus de premier pretinde că ei trebuie să intre pe aceeași ușă cu speakerul și adjuncții săi. Pentru că nu au fost susținuți, liberal-democrații nu au votat nici ei pentru proiectul propus de liberalii lui Mihai Ghimpu.

Atît liderul PL, Mihai Ghimpu, cît și cel democrat, Marian Lupu, cred însă că lucrurile merg prost în alianță din cu totul alte motive. Marian Lupu a admis, de exemplu, posibilitatea unei rupturi la un moment dat în alianța pentru integrare europeană și a unei reformatări a paradigmei de guvernare. Liderul democrat nu este absolut sigur că această ruptură a început, însă crede că problemele care există la formarea alianțelor locale sunt un prim semnal că lucrurile se îndreaptă în această direcție. El spune că Vlad Filat nu vrea crearea acestor alianțe, folosindu-se de pretextul că totul trebuie să se decidă în baza unor decizii locale, și nu a unui acord semnat de liderii de partide, așa cum cred necesar liberalii și democrații.

Lupu a comentat și speculațiile precum că Vlad Filat vrea să ceară marțea viitoare, după un proces - mimat, spune democratul, - de consultare a opiniei publice, revizuirea acordului de constituire a alianței de guvernare, și anume a modului în care au fost repartizate primele funcții între lideri.

Democrații nu vor accepta nici o revizuire, a declarat Marian Lupu, poziție care de altfel coincide și cu cea sonorizată de liberalul Mihai Ghimpu.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG