Linkuri accesibilitate

SUA sub ameninţarea default-ului


Barack Obama anunţă începerea negocierilor asupra bugetului

Casa Albă speră ca membrii Congresului să accepte un plan de austeritate de 4 trilioane de dolari.Preşedintele american, Barack Obama poartă noi convorbiri astăzi la Casa Albă cu liderii Democraţilor şi Republicanilor din Congres pentru reducerea deficitului bugetar şi majorarea plafonului de împrumut al Statelor Unite. Lipsa unei înţelegeri până pe 2 august poate duce, pentru prima dată în istorie, la incapacitatea Statelor Unite de a-şi respecta obligaţiile financiare, cu potenţiale efecte la scară globală. Alexandru Eftode:


SUA sub ameninţarea default-ului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link directPreşedintele Democrat, Barack Obama spune că este gata să muncească neîntrerupt în următoarele 10 zile pentru a ajunge la un acord cu Congresul în vederea reducerii deficitului bugetar şi majorării plafonului de împrumut al Statelor Unite.

În discuţie se află mărimea economiilor bugetare. Republicanii spun că fără un acord despre reducerea cheltuielilor nu vor accepta să fie majorată limita legală până la care Statele Unite se pot împrumuta.

Astăzi ea se ridică la 14.3 trilioane de dolari, aproape cât Produsul Intern Brut. Ministerul de finanţe spune că limita va fi atinsă pe 2 august, iar epuizarea capacităţii de a se împrumuta a Statelor Unite, ar însemna că pot intra în incapacitate de plată a datoriilor.

Administraţia preşedintelui Obama a propus un pachet de austeritate bugetară de 4 trilioane de dolari, care prevede atât reducerea cheltuielilor cât şi mărirea taxelor, mai exact - anularea scutirilor de taxe de care se bucură astăzi companiile prospere din sectoare ca cel al petrolului şi gazelor.

Liderul Republicanilor din Congres, speakerul Camerei Reprezentanţilor John Boehner spune, însă, că mai realist este un pachet de austeritate de numai 2 trilioane de dolari.

Republicanii sunt împotrivă să fie mărită povara fiscală asupra unei economii în dificultate după recesiune. Ei cer ca economiile la buget să vină din altă parte.

Şi Democraţii preşedintelui Obama sunt nemulţumiţi de planul de austeritate de 4 trilioane al administraţiei pentru că acesta presupune reducerea cheltuielilor sociale pentru cei săraci şi bătrâni prin programele Medicare şi Medicaid.

Eşecul unei înţelegeri între Republicani, Democraţi şi administraţie poate însemna că, pentru prima dată în istorie, Statele Unite nu vor avea destui bani ca să-şi plătească datoriile, de la răscumpărarea hârtiilor de valoare guvernamentale la achitarea alocaţiilor sociale.

Agenţia Reuters anticipează că îngrijorările investitorilor vor exercita noi presiuni săptămâna aceasta asupra dolarului, care a scăzut vineri în urma unui raport statistic descurajant despre şomaj.

Noua şefă a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde a avertizat şi că un eşec al negocierilor, ducând la incapacitatea Statelor Unite de a-şi plăti datoriile, poate avea repercusiuni globale - poate duce la „creşterea dobânzilor, căderea burselor, la consecinţe foarte neplăcute” asupra economiei americane şi globale.

Într-un interviu cu televiziunea americană ABC, fosta şefă a ministerului francez de finanţe care şi-a început activitatea la sediul FMI de la Washington săptămâna trecută şi-a exprimat speranţa că politicienii americani din ambele tabere înţeleg aceste consecinţe pentru Statele Unite şi restul lumii.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG