Linkuri accesibilitate

Săli de lectură ambulante la Praga




Scriam în postarea anterioară despre punctualitatea transportul public din Praga. Vreau să vă spun că nu numai acest lucru impresionează aici, ci și călătorii praghezi.

În fiecare dimineață, cînd merg spre serviciu, sunt uimit de numărul mare de persoane care citesc cărți în transportul public: tineri și maturi, așezați pe scaune sau în picioare, stau aţintiţi cu privirea în cărțile pe care le „devorează”, încît am impresia că pe parcursul celor două minute cît durează călătoria de la o stație la alta, metroul se transformă într-o sală de lectură ambulantă.

Obiceiul de a lectura în transportul public este cultivat călătorilor de către autorităţi prin distribuirea gratuită, la intrarea în staţiile de metrou, a unui ziar, care conține ultimele știri locale şi internaţionale. Ziarul primit îl poți lăsa la ieșirea din metrou, astfel acelaşi ziar ajunge să fie citit de mai mulți călători.

Un proverb armenesc spune că scaunul pe care stai nu trebuie să fie niciodată mai înalt decât teancul de cărţi pe care le-ai citit. Deprinderea de a citi cărți constituie acel exercițiu de „irigare a gazonului” pe care națiunile occidentale îl practică de sute de ani și acum nici nu trebuie să ne mire nivelul de dezvoltare la care au ajuns.
XS
SM
MD
LG