Linkuri accesibilitate

SUA condamnă incidentele de la Damasc


Ambasada SUA la Damasc, după atacul protestatarilor pro-guvernamentali
Ambasada SUA la Damasc, după atacul protestatarilor pro-guvernamentali

Ambasadorul SUA condamnat regimul sirian pentru înăbuşirea protestelor din ţară şi pentru că permite atacuri împotriva unor ambasade străine.


Casa Alba a protestat in legatura cu atacurile indreptate la Damasc impotriva cladirii ambasadei americane si resedintei ambasadorului american, unde multimi dezlantuite, sprijinitori ai regimului Assad, au escaladat si vandalizat zidurile cladirilor. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Corespondenta Agentiei Associated Press din Beirut arata ca manifestantii pro-guvernamentali au spart ferestre ale resedintei ambasadorului, au inaltat un drapel sirian si au pus inscrisuri anti-americane pe pereti, caracterizindu-l pe ambasadorul Robert Ford drept „ciine”.


Corespondenţa zilei de la Washington



Aceasta reactie populara orchestrata este consecinta vizitei ambasadorului American la Hama, o zona de mare tensiune in confruntarile dintre populatie si regim.

Administratia Obama cere guvernului sirian sa despagubeasca statul american pentru pagube.

Agentia Reuters relateaza ca forte de securitate americane au folosit munitie din dotare, impotriva agresorilor, care au desprins placutele cu numele ambasadei si incercau sa sparga ferestre.

Ambasada Frantei a fost de asemenea atacata, acolo oficialitati franceze au tras cu mitraliere in aer, pentru a dispersa manifestantii. Ambasadorul Frantei a vizitat si el recent orasul Hama.

Masele de la Damasc au cerut expulzarea celor doi ambasadori, anuntind noi actiuni, in cursul zilei de azi.

Ambasadorul Ford a postat o declaratie in engleza si araba, limba pe care o vorbeste bine, pe Facebook, condamnind regimul sirian pentru inabusirea miscarilor de protest din tara si pentru ca permite atacuri impotriva unor ambasade straine. Ambasadorul arata: „Respectam dreptul sirienilor si popoarelor de pretudinteni la libera exprimare a opiniilor, intr-un climat de respect reciproc. Ne dorim ca si guvernul sirian sa procedeze la fel si sa nu mai bata si impuste manifestanti pasnici”.

Ambasadorul a comparat apoi atacurile impotriva ambasadei pe care o conduce cu situatia din Hama, unde masele de protestatari au lasat intacte cladirile partidului Bath, al presedintelui Assad. Ambasadorul conchide, „Hama si criza din Siria nu sint problemele Statelor Unite. Este o criza pe care sirienii sint pe cale sa o rezolve. Este vorba despre demnitate, drepturile omului si domnia legii. Regretam ca sirieni si-au pierdut viata, atit manifestanti cit si forte de securitate. Speram ca poporul sirian va gasi o solutie la criza, curind. Respectul pentru drepturile omului este un element cheie in gasirea unei solutii”.
XS
SM
MD
LG