Linkuri accesibilitate

Scandalul cazinourilor din Rusia


Lupta cu corupţia anunţată public s-a dovedit a fi o banală reglare de conturi între diferite structuri de putere.


În Rusia dezvăluirea implicării unor procurori într-o grupare ilegală de jocuri de noroc părea să anunţe începutul unor eforturi împotriva corupţiei.

Dar potrivit relatării corespondentului EL la Moscova, Gregory Feiffer, întreaga afacere nu este de fapt decât o reglare de conturi între diferite structuri de putere.

În prima parte a anului Comitetul Investigativ al Federaţiei Ruse a acuzat oamenii legii din regiunea Moscovei că protejează mai multe cazinouri ilegale în schimburi unor vacanţe de lux şi altor avantaje.


Scandalul cazinourilor din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct



Printre dezvăluirile făcute de la începerea scandalului s-a numărat acuzaţia că însuşi fiul procurorului-general al Rusiei a fost implicat în afacere – dar această acuzaţie a fost retrasă repede de Comitetul Investigativ după ce preşedintele ţării, Dmitry Medvedev, a respins-o în public.

În cel mai recent episod al scandalului televiziunea de stat a Rusiei a relatat că un procuror de frunte a murit în spital săptămâna trecută în urma unei tentative de sinucidere pe care unii au pus-o în legătură cu afacerea cazinourilor.

Dar în ciuda mediatizării intense, puţini sunt cei care cred că avem de-a face într-adevăr cu eforturi anti-corupţie. Observatorii spun că e mai degrabă o nouă manifestare a rivalităţii dintre diferite clanuri politice subordonate toate premierului Vladimir Putin.

Evgheni Arhipov, care conduce Asociaţia Avocaţilor Ruşi pentru Drepturile Omului, spune că de fapt Comitetul Investigativ a lansat acuzaţiile ca să devină mai puternic decât Procuratura Generală.

Arhipov spune că lupta de putere dintre cele două instituţii poate permite publicului să ia cunoştinţă de fapte de corupţie, dar conflictul are consecinţe negative asupra aplicării legilor.

Comitetul Investigativ a fost lansat în 2007 de preşedintele de atunci, Vladimir Putin ca parte componentă a Procuraturii Generale.

Condus de un fost coleg al lui Putin de la facultatea de drept, Comitetul a fost acuzat des că îşi depăşeşte atribuţiile ordonând arestarea unor oficiali conectaţi la clanuri rivale de la Kremlin.

Informaţiile despre ancheta asupra cazinourilor au devenit publice abia în februarie, la scurt timp după ce Comitetul Investigativ s-a desprins de Procuratura Generală. Iar avocatul Arhipov susţine că acuzaţiile împotriva Procuraturii permit Comitetului să-şi demonstreze independenţa faţă de fostul stăpân.

Kiril Kabanov, care conduce o structură privată numită „Comitetul Naţional anti-Corupţie”, spune că oficiali de la alte structuri ostile Procuraturii – de pildă de la Serviciul Federal de Securitate – şi-ar dori ca actualul conflict să crească în amploare.
Dar de fapt, spune Kabanov, ceea ce se întâmplă acum este stingerea conflictului.

Deşi câţiva procurori au intrat în vizorul Comitetului în afacerea cazinourilor, este greu de crezut că acuzaţiile vor merge mai departe.

Avocatul Arhipov crede şi el că scandalul nu va dura. Arhipov spune că nici una din acuzaţii nu atinge grupările mafiote aflate în legătură cu structurile de putere sau corupţia care străbate până la vârful puterii politice.

Iar activistul anti-corupţie Kiril Kabanov adaugă că în Rusia preocuparea de bază a structurilor de securitate nu este de a aplica legea, ci de profita cât mai multe de pe urma poziţiei lor oficiale.

Kabanov crede că ameninţarea pentru ţară pe care o reprezintă corupţia a intrat într-o nouă etapă, în care grupările scăpate de sub control pot face ce doresc.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG