Linkuri accesibilitate

Lavrov la Washington: Fără scut!


Serghei Lavrov
Serghei Lavrov

Serghei Lavrov: Scutul anti-rachetă american - singura problema dintre Washington şi Moscova în acest moment.


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se afla în Statele Unite şi ieri, în cadrul unei discuţii pe tema relaţiilor ruso-americane desfăşurată la ambasada Moscovei de la Washington, şeful diplomaţiei ruse a făcut mai multe declaraţii despre planurile defensive anti-rachetă americane din Europa. Încă o dată Lavrov a exprimat nemulţumirea faţă de acte planuri şi neîncrederea în declaraţiile părţii americane:


Vizita lui Serghei Lavrov la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct



„Faptele de pe teren au fost create pe baza dorinţei americane pentru scutul defensiv şi pe „abordarea adaptată pe faze”. Ştiţi că analiza noastră asupra acestei abordări – şi credem că la final vor fi 4 faze – dar nimeni nu ne-a spus că nu vor mai fi şi altele -, la sfîrşitul celor 4 faze anunţate infrastructura militară a acestui proiect va reprezenta un risc pentru arsenalele strategice ale Rusiei”.

Statele Unite au precizat în nenumărate rînduri că acest scut defensiv nu este îndreptat spre Rusia, o afirmaţie ce nu este însă crezută de şeful diplomaţiei Moscovei :

„Nu se pune problema cine va ataca pe cine. Noi nu suntem inamici , am spus asta foarte direct la Lisabona. Am spus că suntem parteneri. Dar este o chestiune de planificare militară, care să se asigure că daca este ceva ce ar putea trage de lîngă graniţa ta, trebuie să iei nişte măsuri reparatorii...”

Pentru Serghei Lavrov această chestiune continuă să fie singura problema dintre Washington şi Moscova în acest moment:

„Apărarea anti-rachetă este crucială pentru indivizibilitatea securităţii. Este manifestarea ei materială a ceea ce vrem sa spunem. Ar mai putea fi alte manifestări materiale, dar aceasta se pune la cale acum, în aceste momente. Şi cred că ea rămîne singurul factor de iritare de importanţă majoră în relaţiile americano-ruse...”

A declarat ieri la Washington, la o discuţie cu presa , la ambasada Rusiei, Serghei Lavrov. Domnul Lavrov şi-a exprimat speranţa că va ajunge la o înţelegere şi în aceasta chestiune cu Statele Unite, o înţelegere bazată pe „egalitate, respectul reciproc al intereselor şi respectul îngrijorărilor legate de securitate ale fiecăruia.
XS
SM
MD
LG