Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă: Bani mulți și limitați


Apariția marilor capitaluri și supracapitaluri la nivel de club e pe punctul de a elimina tot ce a mai rămas din echilibrul pieței de transferări.Inter Milano susține că Wesley Snijder nu e de vînzare. Asta fac multe din cluburile care vor să obțină cel mai bun preț. De fapt, Snijder e foarte de vînzare, Manchester United a oferit aproape 40 de milioane de euro dar Inter vrea, probabil, mai mult. Negocierile nu sînt încheiate și, într-un fel, de ele atîrnă viitorul imediat al fotbalului de club european.

Snijder e unul din primii trei fotbaliști ai Europei iar Manchester are nevoie de un mijlocaș de mare clasă pentru a-și stabiliza centrul. Finala Ligii Campionilor a încheiat sezonul trecut cu o sentință clară: fără un om greu la mijloc, Manchester nu se poate apropia măcar de supremația Barcelonei. Snijder e soluția perfectă. Transferul sau eșecul transferului vor face sau nu din Manchester un pretendent la dominație europeană în sezonul viitor.

Însă vremea transferărilor bine țintite se apropie de sfîrșit. Apariția marilor capitaluri și supracapitaluri la nivel de club e pe punctul de a elimina tot ce a mai rămas din echilibrul pieței de transferări.

Lovitura finală a venit sau va veni de la Manchester. Nu de la Manchester United ci de la Manchester City, echipa altădată săracă și mereu umbrită de marele Manchester United. Clubul a fost cumpărat de un membru al casei domnitoare și mega miliardare din Abu Dhabi. În ultimii patru ani, noul stăpîn a cheltuit peste 1 miliard de euro în contul clubului. Manchester City a cîștigat o Cupă a Angliei, primul trofeu în ultimii 35 de ani și va juca, la toamnă, în Liga Campionilor. Însă, injecția de capital continuă. Un nou contract de sponsorizare cu liniiile aeriene din Abu Dhabi aduce clubului 500 de milioane de euro pe următorii trei ani.

Acumularea agresivă de capital financiar și potențial de piață a provocat imediat reacții îngrijorate. Arsene Wenger, antrenorul cumpătat al lui Arsenal, a avertizat asupra dezechilibrului care va lucra în avantajul unui club care poate promite și plăti orice salariu. Liverpool, un alt club clasic al Europei, a făcut cunoscut că nu mai înțelege nimic. UEFA care abia lansase un program de supraveghere și etică financiară la nivel de club, a contactat imediat Manchester City. Va fi însă greu dacă nu imposibil ca afacerea să fie întoarsă din drum. Ofertele se vor înteți și e de așteptat ca juători de primă mînă din Europa să ia în considerare ofertele.

Totuși, Manchester City are nevoie de o brumă de rezultate în Europa. Tentativele exorbitante de pînă acum au culminat cu suta de milioane oferită lui Kaka. Refuzurile au fost mult mai numeroase decît și-a închipuit patronii clubului, pentru că jucătorii mari vor bani dar și garanția că vor juca la un club cu vizibilitate în Europa.

Prin urmare, pentru moment, Manchester City numără, mai degrabă, jucătorii care vor să plece. Adebayor, împrumutat la Real Madrid, nu se mai dă întors și e destul de probabil că Real îi va oferi o prelungire de contract. Carlos Tevez a ținut primul să anunțe că nu va mai juca la Manchester City și e pe punctul de a semna un contract care îl va duce, departe, la Corinthians în Brazilia. Manchester City va plusa, susținută de un buget fabulos, dar paradoxal se află în fața unei dileme aproape irezolvabile. Banii pot aduce jucătorii care fac rezultatele dar jucătorii vin numai dacă văd, mai întîi, rezultatele.
XS
SM
MD
LG