Linkuri accesibilitate

Italia în prag de austeritate financiară


Economii de 48 de miliarde de euro prin micşorarea fondurilor pentru autorităţilor locale, reducerea cheltuielilor de sănătate şi creșterea vârstei de pensionare.



Camera inferioară a Parlamentului Italiei dezbate astăzi un pachet legislativ de măsuri severe de austeritate bugetară, în joc fiind de aproape 50 de miliarde de euro. Pachetul care prevede reduceri de cheltuieli în următorii trei ani a fost aprobat joi de Senatul de la Roma, unde ministrul de finanţe, Giulio Tremonti i-a îndemnat pe senatori să nu admită ca „monstrul datoriilor din trecut să înghită viitorul” ţării.

Italia este una dintre cele mai îndatorate ţări ale Uniunii Europene cu o datorie care se ridică la 120 de procente din Produsul ei Intern Brut. Până acum, a evitat soarta altor ţări din zona euro, care nu se mai puteau împrumuta rezonabil pe piaţa financiară şi au fost salvate de la incapacitatea de plată de ajutoarele Uniunii Europeane şi Fondului Monetar Internaţional.

Dar în ultimele zile şi săptămâni, investitorii au început să dea semne de nervozitate şi în cazul Italiei. Joi, guvernul italian a reuşit să adune pe pieţele financiare aproape trei miliarde de euro, vânzând hârtii de valoare pe un termen de 15 ani, dar dobânda cerută de investitori a fost de 5,9 la sută, cel mai mare nivel atins vreodată.

Guvernul de dreapta al premierului Silvio Berlusconi a spus că ţara a ajuns în linia întâi a bătăliei pentru stabilitatea zonei euro şi că doreşte să evite cererea ajutoarelor din fondul european de urgenţă.

Se aşteaptă că astăzi camera inferioară a Parlamentului italian va urma exemplul de ieri al Senatului şi va adopta planul de măsuri pentru următorii trei ani. El prevede economii de 48 de miliarde de euro prin micşorarea fondurilor pentru autorităţilor locale, reducerea cheltuielilor pentru sănătate şi mărirea vârstei de pensionare, între alte măsuri.

Ieri în Senat, opoziţia a votat împotriva planului de austeritate, dar a acceptat să nu-l întârzie. Se speră că un vot rapid va reda încrederea investitorilor în economia italiană şi starea sistemului ei financiar.

Nu doar investitorii monitorizează Italia din scurt. Miniştrii de finanţe ai zonei euro şi Fondul Monetar Internaţional au cerut Romei săptămâna aceasta să „aplice decisiv” măsuri de austeritate. FMI a spus într-un raport că, în afară de reducerea datoriei publice, ţara trebuie să asigure stabilitatea sistemului financiar şi să facă reforme structurale pentru a accelera creşterea în economie.

Toţi actorii implicaţi sunt îngrijoraţi că, în caz că Italia şi eventual Spania - a treia şi a patra economii ca mărime din Uniunea Europeană – intră în criza datoriilor, va fi mult mai dificil să fie salvate decât cele afectate deja, economiile mai mici ale Greciei, Portugaliei şi Irlandei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG