Linkuri accesibilitate

Dodon îl felicită pe Chirtoacă


Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon (dreapta)

După alegeri, unii observatori au anticipat un dialog anevoios între majoritatea comunistă din consiliu şi primarul liberal.


După alegerile locale, Consiliul Municipal Chişinău şi-a ţinut azi prima şedinţă, amînată la sfîrşitul săptămînii trecute din cauza absenţei consilierilor aleşi din partea celor trei partide de la guvernare. Cum se vede conlucrarea de mai departe dintre majoritatea comunistă a consiliului şi primarul liberal Dorin Chirtoacă? Relatează Lucia Diaconu.


Dodon îl felicită pe Chirtoacă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link directDorin Chirtoacă şi Igor Dodon
Deşi, în luarea de cuvînt a liderului fracţiunii sale, consilierii comunişti au criticat partidele guvernării pentru desfiinţarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Municipal, aceştia au trimis şi semnale de reconciliere. Boris Golovin, preşedintele ales al fracţiunii comuniştilor din consiliu, i-a chemat pe toţi consilierii „la unitate”, invocînd interesul alegătorului. Iar comunistul Igor Dodon, contracandidatul lui Chirtoacă în alegeri, i-a strîns mîna primarului şi l-a felicitat, imediat după ce acesta a fost învestit în funcţie.

Iată însă cum a apreciat Igor Dodon, solicitat de Europa Liberă, şansele unei bune colaborări dintre majoritatea comunistă din consiliu şi primarul liberal Dorin Chirtoacă: „Dacă o să se lase la o parte ambiţiile politice şi o să pună ca prioritate problemele chişinăuienilor, eu cred că lucrul acesta este posibil. Şi sper foarte mult că va fi o conlucrare în interesele locuitorilor municipiului Chişinău. Cel puţin din partea fracţiunii noastre aceasta va fi abordarea de bază.”

Dorin Chirtoacă
Şi primarul Dorin Chirtoacă a lăsat să se înţeleagă de la tribună că o colaborare eficientă la primărie este posibilă, declarînd că „urmează patru ani de administrare stabilă”.

„Noi am anunţat încă din prima zi de după alegeri, urmează să lucrăm cu toţi consilierii municipali, toţi 51. Sperăm să susţină proiectele de reformă, de dezvoltare a municipiului Chişinău. Avem deja o experienţă acumulată pe parcursul primilor 4 ani de activitate, avem proiectele necesare, sînt circa 100 cel puţin la etapa actuală, şi vom găsi numitor comun, sper cel puţin aşa să fie.”, a spus pentru Europa Liberă Dorin Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă primeşte legitimaţia de primar de la Iurie Ciocan, preşedintele CEC
După ce rezultatele alegerilor locale au fost cunoscute, unii observatori au anticipat un dialog anevoios între majoritatea consilierilor comunişti aleşi şi primarul liberal.

Motivînd că ar bloca conlucrarea dintre consiliu şi primar, liberalii au obţinut recent în Parlament desfiinţarea funcţiei de preşedinte al CMC. Hotărîrea a fost însă criticată de unii experţi pentru că ar crea un dezechilibru între competenţele consiliului municipal şi primar, dar şi de opoziţia comunistă care a văzut în ea conotaţii politice.

Liberalii vor să amendeze încă o lege, aşa încît primarul Chişinăului să numească şi să destituie şefii de subdiviziuni municipale fără acordul consiliului, tentativă care n-a fost însă sprijinită de colegii de coaliţie liberal-democraţi.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG