Linkuri accesibilitate

Dreptul tău: Accesul la date publice


La problema publicării datelor guvernamentale se adaugă cea a funcţionării sub nivel a legii cu privire la accesul la informaţie.


Deşi există o lege cu privire la accesul la informaţie, iar de ani buni vorbim despre o societate bine informată ca o garanţie a democraţiei, în Moldova accesul omului simplu la datele guvernamentale rămâne mai mult o doleanţă.


Dreptul tău: Accesul la date publice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct



O spun atât exponenţii societăţii civile, cât şi oamenii simpli. Indiferent dacă motivul inaccesului la date este lipsa informaţiei pe site-urile instituţiilor sau lipsa instrumentelor de accesare, chiar şi cei mai interesaţi oameni întâmpină dificultăţi în a afla informaţii despre modul de cheltuire a banilor publici sau banale date statistice. Iată ce spune Valeriu Rusu, directorul Agenţiei pentru dezvoltare regională „Habitat” din oraşul Rezina.

Valeriu Rusu
Valeriu Rusu: „Ar putea să fie nişte terminale electronice cu interfaţă foarte prietenoasă cetăţeanului, prin care uşor poate verifica bugetul public local, starea mediului, etc. Tehnologiile informaţiei astăzi oferă o sumedenie de soluţii ca informaţia să fie cunoscută şi să ajungă la cetăţean, din păcate aceste posibilităţi nu sunt folosite deloc mai ales în spaţiul rural”.

La problema publicării datelor guvernamentale se adaugă cea a funcţionării sub nivel a legii cu privire la accesul la informaţie. Una peste alta, nici chiar specialiştilor, de multe ori, nu le este deloc uşor să găsească informaţia de care au nevoie. Avocatul Vitalie Postolache:

Vitalie Postolache
Vitalie Postolache: „Eu ca să pregătesc documentele pentru judecată, îmi trebuie anumită informaţie, dacă eu nu o pot obţine, trebuie să acţionez în instanţă ca să obţin informaţia. Deseori nejustificat instituţiile publice refuză să o ofere, sau ţi-o eliberează cu mare întârziere”.

Deseori cetăţenii, spune Vitalie Postolache, nu pot obţine informaţia de care au nevoie şi din cauză că anumite instituţii percep taxe, destul de mari, pentru date care ar trebui să fie publice:

Vitalie Postolache: „Nu pot înţelege de ce uneori răspunsul la o informaţie, chiar la Cadastru, după cine este înregistrat un imobil, trebuie să coste 80- 100 de lei. Care sunt acele cheltuieli? Maximum pentru foaie şi pentru printer, cheltuieli pentru oferirea răspunsului. Şi atât. Însă ei pe baza acestor taxe îşi fac bugetul. Şi Guvernul le permite că sunt la autogestiune. Dar suferă cetăţeanul, pentru că vrei să-i oferi rapid şi operativ o consultaţie şi,respectiv, neavând toata informația şi depunând o cerere mai puţin argumentată în final îl prejudiciezi”.

Sergiu Ostaf, director al Centrului pentru drepturile omului CREDO, recunoaşte că autorităţile au făcut un prim pas spre deschiderea datelor guvernamentale, prin crearea Centrului de Guvernare Electronică, însă acest lucru este prea puţin:

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf: „Datele de pe www.gov.md sunt un prim pas. Noi trebuie să facem încă cel puţin vreo 10-20 de paşi ca să avem acces la aceste informaţii. Nu cred că un cetăţean simplu ar beneficia foarte mult de aceste date, mai degrabă nişte organizaţii specializate care fac anumite analize, evaluează situaţia. Dar în această bază de date sunt încă foarte multe instituţii care sunt închise . Biroul Naţional de Statistică, dacă vă uitaţi, nicio informaţie nu este pe acest website, ei fac referire la site-ul BNS, dar când ajungi acolo, info fie că este în PDF sau HTML . Aceasta este bătaie de jos. Încercaţi să găsiţi anumite date de la Inspectoratul Fiscal, incidenţa fiscală pe anumite regiuni geografice, nimic nu gasiţi. Sunt anumite zone absolute neexplorate şi aici trebuie să lucrăm foarte mult”.

Coordonatorul Centrului de Guvernare Electronică, instituţie creată recent, cu susţinere internațională, Vlad Manoil, spune că portalul www.date.gov.md, lansat acum două luni numără peste 170 de seturi de date cu caracter public, iar alte 60 sunt în curs de procesare. Totuşi datele guvernamentale deschise publicului pe portalul www.date.gov.md încă nu sunt pe înțelesul tuturor, recunoaşte Vlad Manoil:

Vlad Manoil
Vlad Manoil: „Nu sunt IP în sensul datelor generate în timp real, dar ne propunem ca datele care sunt importante şi care se actualizează frecvent să le oferim în timp real”.

Conform unei dispoziţii a premierului, ministerele, autorităţile publice, agenţiile şi instituţiile guvernamentale, trebuie să identifice lunar câte trei seturi de date pentru a le publica pe portalul datelor guvernamentale. Cetăţenii pot să acceseze în prezent fişiere cu informaţii despre cheltuielile bugetare ale majorităţii instituţiilor publice şi a celor finanţate de la bugetul de stat, precum şi informţii despre achiziţiile publice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG