Linkuri accesibilitate

Universităţile, rupte de piaţa muncii?


De astăzi a început admiterea în universităţile din R.Moldova, care vor înscrie la anul întâi peste 23.000 de studenţi.


În universităţile moldoveneşti a început, de astăzi, admiterea. O admitere care ca şi anii trecuţi, aşa cum a recunoscut ministrul educaţiei, Mihailvor Şleahtiţchi, într-un dialog cu corespondenta Europei libere, Liliana Barbăroşie, nu ia în calcul nici în cea mai mică măsură cererea de pe piaţa muncii.


Universităţile, rupte de piaţa muncii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link directUniversităţile moldoveneşti vor înscrie în acest an la studii peste 23 de mii de tineri, dintre care ceva mai mult de 6 mii vor beneficia de o bursă de la stat, iar restul vor trebui să-şi plătească locul în universitate cu taxe cuprinse între cîteva mii şi cîteva zeci de mii anual. Ministrul educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a spus însă astăzi Europei Libere că nu există nici o cît de mică siguranţă că specialităţile propuse de universităţi coincid, cel puţin aproximativ, cu cererea de pe piaţa muncii, adică că tinerii care îşi încep acum studiile vor avea la absolvire şi unde munci:

Mihai Şleahtiţchi
„Învăţământul la noi lucrează în van. Nu avem o orientare profesională în şcoli, nu avem un nomenclator clar al profesiilor solicitate pe piaţa munci şi atunci de unde vreţi claritate, dacă noi nu ştim care sunt domeniile de care avem nevoie. Avem un haos educaţional de fapt. Noi ne orientăm după datele Ministerului economiei şi cele ale Ministerului muncii. Dar ei de unde iau aceste date? Fac un apel la instituţiile de stat care le dă nişte date. Dar aceste date nu vor fi exacte decît cînd agenţii economici vor fi implicaţi în pregătirea specialiştilor şi nu vor vrea să cheltuiască banii în zadar.”

Ministrul mai spune că nu vede altă soluţie decît adoptarea unui nou cod al educaţiei, document care conţine mai multe mecanisme de corelare a cererii de pe piaţa muncii şi oferta universităţilor, dar care, afirmă Mihai Şleahtiţchi, are o soartă incertă pentru că n-ar fi agreat de toate componentele alianţei de guvernare.

Sergiu Lipcean
Să nu existe alte pîrghii la îndemâna autorităţilor pînă cînd politicienii se vor înţelege şi vor adopta acest document? Sergiu Lipcean, expert în educaţie la IDIS Viitorul, spune că se pare că nu:

„Nu-i atît de simplu să ajustezi sistemul educaţional cu piaţa muncii. Din motiv că piaţa muncii e într-o mişcare mult mai rapidă. Planurile acestea de studii care se fac din cadrul ministerelor sunt de natură incrementală, cu foarte puţine modificări de la an la an, din simplu motiv că schimbări radicale ar însemna conflicte. Pentru toată lumea este mult mai comod să stea liniştiţi. Mă tem că acum, cînd ministerul care are în faţă o reformă radicală a sistemului secundar, el nu va putea face faţă concomitent şi unei schimbări radicale pe segmentul universitar. Mă tem că ministerul nu prea are baze fără acest cod pentru transformări radicale.”

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG