Linkuri accesibilitate

Gazprom ţinteşte în Rompetrol


Chiar daca deocamdată Gazprom nu va prelua rețeaua benzinarilor Rompetrol, Moscova caută să pătrundă cât mai mult în spaţiul energetic românesc.


Concernul rus Gazprom şi-a semnalat intenţia de a-şi extinde prezenţa pe piaţa carburanţilor din România. Prin compania sârbă NIS pe care o controlează, Gazprom a făcut o ofertă grupului Rompetrol de a-i cumpăra reţeaua de benzinării. Aflat în proprietatea companiei kazahe, KazMunaiGaz, al doilea distribuitor de carburanţi din România a respins, însă, oferta primită de la concernul rus. Relatează de la Bucureşti, Sabina Fati:


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct



Compania rusa Gazprom ar vrea sa preia, indirect, reteaua de benzinarii Rompetrol, a doua cea mai extinsa din Romania. Oferta a fost facuta prin intermediul societatii petroliere NIS, controlata in proportie de peste 55 la suta de Gazprom.

Reteaua de benzinarii Rompetrol a intrat acum doi ani in posesia companiei de stat KazMunaiGaz din Kazahstan si are peste o mie de puncte de distributie in sase tari, iar in Romania are o cota de piata de 25 la suta.

Presedintele Rompetrol, Saduokhas Meraliyev a declarat ca „nu ar fi logic sa faca o astfel de mutare”, adica sa accepte oferta indirecta a Gazprom, mai cu seama ca Grupul Rompetrol detine si cea mai mare rafinarie la Marea Neagra. Este vorba despre Petromidia Navodari, aflata in apropiere de portul Constanta.

Reteaua benzinariilor Rompetrol este evaluata la circa 500 de milioane de euro, o suma destul de mica pentru Gazprom, dar importanta pentru Rompetrol, care a avut probleme cu lichiditatile in ultimii ani de criza, cind trebuia sa returneze statului roman o datorie de aproape 600 de milioane de euro.

Gazprom a patruns deja pe piata carburantilor din Romania, tot prin intermediul companiei sirbe NIS, pe care o controleaza si care a deschis un lant de benzinarii sub marca Sun Petrol.

Planurile rusilor de la Gazprom sint, insa, mai complicate si urmeaza tactica pasilor marunti. Acum doua luni de pilda, Gazprom a preluat prin NIS, concesiunea pentru patru platforme maritime din apele teritoriale romanesti, care fusesera cistigate la licitatie de o companie candaiana (East West Petroleum Corp –EWP). 12 sonde urmeaza sa fie amplasate pe aceste platfome de foraj marin, iar expertii rusi au stiut cum sa intre in aceasta ecuatie, ocolind formulele oficiale.

Chiar daca deocamdata, Gazprom nu va prelua reteaua benzinarilor Rompetrol, este evident ca Moscova cauta pirghii pentru a patrunde cit mai mult in spatiul energetic romanesc.

Liderii politici rusi au incercat in ultimii zece ani sa faca intelegeri pentru a cumpara intreprinderi romanesti, dar guvernantii romani s-au opus, chiar si in perioada in care socialistii erau la putere. Acum, mai mult ca oricind, presedintele Traian Basescu are un discurs dur anti-rusesc si ii invita pe investitorii rusi sa participe la licitatiile facute la standarde europene. Acestia prefera, totusi, sa ocoleasca licitatiile si sa faca intelegeri ulterioare, considerind ca nu au sanse sau pur si simplu temandu-se de concurenta, in conditiile in care orice aparitie a magnatilor rusi pe piata romaneasca naste nelinisti si scandaluri.

Politigraf

XS
SM
MD
LG