Linkuri accesibilitate

Remedii stupide împotriva căldurii


Amatorismul, superficialitatea şi chiar prostia se conţin în doze mari în felul în care ne ascundem de soarele arzător.




În Republica Moldova tronează zilele astea canicula. În aparenţă, oamenii ştiu să lupte cu vremea toridă. Unde mai pui că zilnic tot felul de sfătuitori grijulii ne învaţă cum să rezistăm arşiţei. În realitate, amatorismul, superficialitatea şi chiar prostia se conţin în doze mari în felul în care ne ascundem de soarele arzător, dar şi în sfaturile mediatizate cu surle.

Iar acum, stimaţi ascultători, vă dau un exemplu de prostie crasă şi pe deasupra extrem de periculoasă. Vasăzică, afară e +35 de grade. E arşiţă insuportabilă. Intru într-un market să cumpăr nişte produse şi... mă pomenesc în Antarctida. Mă izbeşte deodată un aer rece ca gheaţa care îmi pătrunde în plămîni şi-mi taie respiraţia. Climatizoarele din acel market au coborît temperatura pînă la vreo 18 grade. Diferenţa dintre ceea ce e afară şi ceea ce e în magazin e de 17-15 grade. E limpede, dacă intri şi zăboveşti în cîteva asemenea încăperi arctice, e mai mult ca sigur că rişti să dai ortul popii.

Cîteva întrebări se impun de la sine. Patronii acelui market îşi dau seama că există oameni care se pot îmbolnăvi în miniantarctida lor? Dar de ce li se permite să creeze asemenea diferenţe periculoase de temperaturi? Şi cîţi dintre sfătuitorii prezentaţi de mass-media spun adevărul, acela că pe vreme toridă, temperatura creată de climatizor nu poate fi mai joasă de 25-25 de grade?

La fel de stupidă e şi lupta unor şoferi de maxi-taxi împotriva caniculei. Intri în microbuzul cu mai toate geamurile deschise şi te pomeneşti în bătaia tuturor vînturilor. E inutil să zic că statul în curent îţi poate umfla urechile cît ai zice peşte. Eu înţeleg că în microbuz e foarte cald, dar să deschizi geamurile fără discernămînt tot nu e o soluţie. Dar cine se gîndeşte la asta? Nimeni, probabil.

Sau, iată, îi aud pe mai toţi sfătuitorii îndemnîndu-ne să bem cîte 2-3 litri de apă pe zi. Dar ne spun oare sfătuitorii că o cantitate mare de lichid poate fi periculoasă, că ea îţi scoate prea multe săruri din organism şi ne face mai vulnerabili în faţa arşiţei? Păi, există în mod cert oameni care nu ar trebui să bea atîta apă pe timp de caniculă. Simţul măsurii e şi aici foarte important.
Canicula deci scoate şi ea la iveală miserupismul şi incompetenţa autohtonilor. Se vede că marea căldură îi lipseşte pe mulţi de luciditate.
XS
SM
MD
LG