Linkuri accesibilitate

Ciprul la președinția UE?


Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat împotriva preşedinţiei cipriote a UE în ajunul aniversării de astăzi a invaziei turceşti din 1974.Până acum trei ţări est-europene au deţinut preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar cea de a patra, Polonia, a început-o în urmă cu două săptămâni. La cârma Uniunii, noii săi membri s-au s-au descurcat până acum onorabil, dar la anul, situaţia riscă să se schimbe, aducând noi bătăi de cap Bruxelles-ului. De ce, ne spune Mircea Ţicudean.


Ciprul la președinția UE?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link directDe la 1 iulie anul viitor, preşedinţia Uniunii Europene urmează să fie preluată de Cipru, singura ţară membră care nu-şi controlează întreg teritoriul, fiind divizată de aproape patruzeci de ani într-o parte grecească şi una turcească.
Încă de pe acum, cu un an înainte, Turcia a avertizat că dacă Bruxelles-ul nu-şi schimbă planul de a lăsa Ciprul să conducă, Ankara va îngheţa relaţiile cu blocul celor 27.

„Noi nu vom sta de vorbă cu grecii ciprioţi, cu o ţară pe care nu o recunoaştem”, a spus ieri premierul turc Recep Tayyip Erdogan, adăugând că pe perioada preşedinţiei cipriote nu vor exista relaţii între Uniunea Europeană şi Turcia, care este ţară candidată la aderare. Aşa cum aminteşte agenţia DPA, Turcia spune de multă vreme că Uniunea Europeană n-ar fi trebuit să primească Ciprul grecesc printre membrii ei în 2004, înaintea reunificării insulei.

În acelaşi timp, Turcia se opune unui rol sporit al Uniunii Europene în negocierile pentru reunificarea cipriotă, susţinând că de vreme ce grecii ciprioţi sunt în Uniune, ca şi Grecia, Bruxelles-ul nu are cum să fie un negociator imparţial.

Ciprul este divizat din 1974, când la 20 iulie armata Turciei a invadat insula pentru a contracara un puci al grecilor ciprioţi. În 1983, partea turcească, nordul insulei, a înfiinţat o administraţie separatistă numită Republica Turcească a Ciprului de Nord, dar singura ţară care recunoaşte această entitate este Turcia. În nordul turcesc al Ciprului, care este cam o treime din suprafaţa insulei, se află 30.000 de militari turci.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat împotriva preşedinţiei cipriote a Uniunii Europene în ajunul aniversării de astăzi a invaziei turceşti din 1974 – şi al primei sale vizite în străinătate de la câştigarea unui nou mandat de premier la alegerile de luna trecută.

Agenţia Reuter anticipează că în vizita sa de astăzi în nordul turcesc al Ciprului Erdogan va încerca să asigure localnicii de sprijinul Turciei, în preajma unui nou efort de pace. Atmosfera la faţa locului nu este tocmai prietenoasă, scrie Reuter, pentru că sub presiunea crizei economice mondiale Turcia a anunţat unele măsuri de austeritate care ating şi sprijinul pentru turcii din Cipru.
Săptămâna aceasta controlorii de trafic aerian din nordul Ciprului au avertizat că vor perturba vizita lui Erdogan printr-o grevă de trei ore, iar profesorii au anunţat că vor demonstra astăzi împreună cu mai multe organizaţii de stânga.
Ciprul s-a aflat mai aproape de unificare în urmă cu şapte ani, când turcii de pe insulă au votat în referendum în favoarea unui plan de unificare propus de ONU. Dacă votau pentru şi grecii, Ciprul ar fi putut intra ca o singură ţară în Uniunea Europeană în mai 2004. Dar grecii ciprioţi au votat împotrivă, şi au intrat în Uniune singuri.

Un nou plan ONU, discutat luna trecută la Geneva sub patronajul secretarului general Ban Ki-moon, prevede ca Ciprul să devină o federaţie cu doi subiecţie. Există încă numeroase divergenţe privind trasarea frontierei şi schimburile de proprietăţi, dar oficialii ONU cred că aceste neînţelegeri vor fi rezolvate la toamnă.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG