Linkuri accesibilitate

România şi Bulgaria pot scăpa de monitorizarea UE


Raportul de anul acesta al Comisiei Europene, precizează, însă, fără dubii că România mai are multe de făcut.


Comisia Europeană a cerut astăzi României şi Bulgariei să muncească mai mult la combaterea corupţiei şi le-a avertizat că le va monitoriza în continuare timp de cel puţin un an. La admiterea în Uniunea Europeană în 2007, celor două ţări li s-a impus această clauză a monitorizării iar Bruxelles-ul le-a criticat constant pentru insuficienţa reformelor anti-corupţie. Anul acesta, problemele din justiţie au fost invocate pentru a le amâna intrarea în spaţiul Schengen. Despre noutăţile noii evaluări relatează de la Bucureşti, Sabina Fati:


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct



Raportul anual referitor la progresele României si Bulgariei in domeniul justitiei si luptei anticoruptiei sugereaza ca anul viitor cele doua state, ultimele venite in Uniunea Europeana, ar putea scapa de monitorizare. Acest lucru s-ar putea intampla dupa o evaluare globala a ultimilor sase ani.

Raportul de anul acesta precizeaza, insa, fara dubii ca Romania mai are multe de facut, fiindca dupa cum se arata in document exista lipsuri substantiale in domeniul combaterii coruptiei, ca instantele amina prea mult dosare ale unor importanti oameni politici si de afaceri, ca averile care nu pot fi justificate nu sunt confiscate, ca Agenția Națională de Integritate nu funcționează la parametrii proiectați.

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) instituit de Comisia Europeană la primirea Romaniei in Uniunea Europeana prescrie anual diagnosticul Romaniei, si la fel ca in anii precedenti, concluzia ramine pesimista.

Singurul semn de imbunatatire este notat la realizarile procuraturii anticoruptie, care continua sa-si faca treaba si sa ancheteze fara complexe politicieni din toate partidele.

In schimb se cronicizeaza problemele parlamentului romanesc, fiindca forul legislativ a continuat si in ultimul an sa-i apere de deputatii si senatorii suspectati de coruptie. In Romania inca persista regula care prevede ca urmarirea penala a unui parlamentar trebuie aprobata de camera legislativa din care face parte, regula care ar trebui schimbata, potrivit recomandarilor Comisiei Europene.

Presedintele Traian Basescu a spus in discursul sau de dupa lansarea Raportului de tara ca pe ansamblu documentul este pozitiv, dar a atras atentia mai ales Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii si Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca sunt institutii neconvingatoare.

Cu toate acestea, seful statului roman spera ca anul viitor Comisia Europeana va ridica monitorizarea asupra Romaniei.

O astfel de perspectiva ar fi totusi riscanta, fiindca institutiile juridice romanesti sint fragile, sistemul tinde sa-i apere pe corupti, judecatorii sint adesea inconsecventi, cei mai multi politicieni prefera pastrarea actualului status-qvo, iar cele mai mari dosare de inalta coruptie risca sa fie prescrise din cauza taraganarii.
Romania are nevoie de termene si amenintari din afara pentru a progresa, de aceea Mecanismul Cooperare si Verificare ar trebui mentinut, ca modalitate de a obliga tara sa se reformeze.

Politigraf

XS
SM
MD
LG