Linkuri accesibilitate

Mugur Isărescu: sistemul bancar român este „sub control”


Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Cele șapte bănci grecești cu o cotă de piață totală de 25 la sută, reprezintă o felie importantă din sistemul bancar autohton.




Romania nu exclude intru totul riscul unei contagiuni, care ar putea veni dinspre Grecia, țară aflată în pragul falimentului. Cel putin asa se intelege daca luam in considerare ultimele declaratii ale guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu: „sistemul bancar romanesc nu are expuneri directe asupra crizei datoriilor suverane din Grecia, dar exista canale posibile prin care contagiunea se poate propaga, canale care trebuie sa fie strict monitorizate”. Guvernatorul Bancii Centrale din Romania spune de fapt ca scenariul care ar putea declansa reactii irationale, prin impactul lor psihologic, ar fi cel in care bancile mama cu filiale in Romania si-ar retrage capitalul, dar adauga imediat ca BNR, Banca Nationala a Romaniei, ia in calcul aceasta ecuatie.

In Romania activeaza patru dintre bancile importante ale Greciei: Alphabank, Bancpost, detinuta de EFG Eurobank, Pireus Bank si Banca Romaneasca din grupul NBG, plus alte trei banci mai mici. Asadar cele sapte banci grecesti cu o cota de piata totala de 25 la suta reprezinta o felie importanta din sistemul bancar autohton.

De aceea, un raport al Banacii Mondiale de anul trecut sublinia ca Romania se numara printre tarile vulnerabile la criza datoriilor de stat din zona euro, din moment ce sistemul financiar este strins interconectat cu cele din state europene puternic indatoriate, iar economia autohtona a atras importante investii grecesti. De pilda, in cele mai mari proiecte imobiliere din Romania, bancile grecesti au investit circa un miliard de euro. Practic, grecii au fost cei mai importanti finantatori ai sectorului imobiliar romanesc in ultimii zece ani.

De aceea problema care se pune nu este doar cea a retragerii unor sume de bani de catre bancile mama din Grecia, ci si cea a soliditatii filialelor din Romania, care au dovedit ca se descurca bine, dar care pe de alta parte au acordat prin sucursalele locale credite totale de 13 miliade de euro, in vreme ce depozitele atrase se ridica numai la 6 miliarde de euro.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a dat, insa, asigurari ca sistemul bancar este „sub control”, precizind ca banca centrala a cerut inaintea testelor europene de stres majorarea capitalului pentru anumite banci cu vulnerabilitati. Testele de stres aplicate bancilor din Romania „au fost mult mai dure, decit cele realizate in Europa” a argumentat Mugur Isarescu, explicind in acelasi timp ca bancile mama din Grecia, cu filiale in Romania „s-au comportat impecabil”.
XS
SM
MD
LG