Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bula de intimitate individuală


Bula de intimitate – un concept care, dacă era bine aplicat, ne-ar fi scutit de multe neînțelegeri, ba poate chiar de unele războaie, inclusiv domestice.



Uitati-va la doi balcanici, sau doi italieni, care discuta (animat prin definitie) si veti remarca o serie de gesturi care nu se practica la alte popoare: vorbindu-si, cei doi se trag de maneca sau de nasturi, uneori se imping prieteneste, ridica bratele teatral luand cerul martor si isi dau palme peste frunte.

Gesturile se prelungesc de multe ori si atunci cand un mediteranean discuta cu cineva din alta cultura. Mediteraneenii se apropie, vorbindu-ti, si intra in bula ta de intimitate individuala. Un olandez de care te apropii in acest fel vorbindu-i va face instinctiv un pas inapoi. Nu pentru ca isi inchipuie ca vrei sa-l saruti, sau pentru ca iti simte din respiratie ce ai mancat la pranz, ci pentru ca din copilarie el a fost conditionat sa-si menajeze o bula de intimitate foarte larga in jurul corpului.

Putem chiar indrazni o evaluare concreta: un metru. Un nordic are nevoie de o bula imaginara de un metru in jurul lui pentru a se simti bine intr-o conversatie. Daca intri in acea bula, apropiindu-te si tragandu-l de nasturi, ceva tulbure nu e in regula si el se va da inapoi, poate chiar fara sa isi dea seama.

Cei care au lucrat in companii multinationale stiu cit de importante sint asemenea detalii in evitarea neintelegerilor si a incidentelor. Bula se poate extinde imaginar si la administrarea biroului. Sa luam, de pilda, pragul unei usi deschise. Pentru un american, care lucreaza in general cu usa biroului deschisa, ceea ce se petrece dincolo de prag, pe culoar, nu exista, cita vreme cineva nu ii trece pragul. Oamenii care se opresc discutind in fata biroului lui o fac pe coridor, intr-un alt plan al existentei, iar americanul nu isi va ridica capul din treaba sa vada ce se intampla.

Un german, in cazul greu de imaginat in care ar lucra cu usa biroului deschisa -- din cauza caldurii de pilda --, va inceta lucrul daca te opresti pe culoar in fata biroului lui si va astepta sa vada ce vrei. Spatiul vizual de dincolo de usa deschisa e tot al lui, in vreme ce pentru american frontiera era neta la prag.

Bula de intimitate – un concept care, daca era bine aplicat, ne-ar fi scutit de multe neintelegeri, ba poate chiar de unele razboaie, inclusiv domestice.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG