Linkuri accesibilitate

Ungaria: un verdict contestat la Belgrad și Novi Sad


Acuzat de uciderea a peste 30 de sîrbi în timpul celui de-al doilea război mondial, Sandor Kepiro unul din naziștii cei mai căutați, a fost achitat de un tribunal de la Budapesta.
Câteva sute de oameni au protestat duminică seara în două oraşe din Serbia faţă de achitarea unui presupus criminal de război nazist în Ungaria vecină. Procesul lui Sandor Kepiro în vârstă de 97 de ani este unul dintre ultimele împotriva celor acuzaţi de a fi luat parte la Holocaust.

Sute de oameni au protestat la Belgrad şi Novi Sad faţă de verdictul unui tribunal de la Budapesta, care l-a achitat săptămâna trecută pe Sandor Kepiro din lipsă de probe.

Căpitan al jandarmeriei ungare în timpul celui de-al doilea război mondial, el a fost acuzat de implicare în uciderea a peste 30 de oameni la un masacru la Novi Sad în ianuarie 1942. Peste 1000 de civili sârbi, evrei şi romi, au fost ucişi atunci de forţele pro-naziste.

„Mai sperăm la ziua când vom putea spune că Sandor Kepiro este vinovat”, a declarat aseară la protestul de la Novi Sad, Aleksandar Veljic de la Asociaţia sârbă pentru Rememorarea Holocaustului.

Veljic a spus că achitarea presupusului criminal a fost un act de batjocură la adresa victimelor şi supravieţuitorilor. „Asociaţia pentru Rememorarea Holocaustului are lista celor ucişi şi probe ale faptului că aşa-numitul raid a fost un act de genocid şi un măcel clasic”, a mai spus Veljic.

Masacrul de la Novi Sad, teritoriu ocupat de Ungaria aliată cu Germania nazistă în timpul războiului, a făcut parte dintr-o campanie punitivă împotriva partizanilor comunişti. Kepiro, unul din ultimii nazişti rămaşi în viaţă, a fost acuzat de participare la o serie de raiduri în care civili au fost împuşcaţi de plutoane de execuţie sau împinşi sub gheaţa Dunării.

După război, Kepiro a fugit în Austria iar apoi în Argentina unde a locuit din 1948 până în 1996, când s-a întors în Ungaria. Zece ani mai târziu, Centrul Simon Wiesenthal care-i caută pe foştii nazişti implicaţi în Holocaust l-a descoperit şi a informat autorităţile de la Budapesta.

Autorităţile din Serbia, de asemenea, au încercat să-l judece pe Kepiro, dar cererea de extrădare a fost suspendată din cauza procesului început în Ungaria.

Procurorul sârb pentru crime de război, Vladimir Vukcevic, care a ajutat la instrumentarea dosarului, s-a declarat dezamăgit la pronunţarea verdictului lunea trecută. Vukcevic spune că s-a aşteptat la condamnarea lui Kepiro. „Am fost şocat de verdict şi de faptul că a fost întâmpinat cu aplauze în sala de judecată. Cred că Kepiro însuşi a fost surprins”, a spus procurorul sârb.

Acuzatul a fost adus cu ambulanţa la tribunal pentru a asculta verdictul şi transportat înapoi la spital după câteva minute.

Kepiro nu dezminte că ar fi luat parte la operaţiuni în Serbia în timpul războiului, dar insistă că nu a ucis pe nimeni. Avocatul Zsolt Zetenyi a declarat agenţiei AP că va ataca sentinţa care-l achită pe Kepiro din lipsă de probe şi va cere ca el să fie recunoscut pe deplin nevinovat.

Procurorul ungur Zsolt Falvai, de asemenea, spune că va ataca verdictul, numai că din motive contrare, pentru a se obţine condamnarea lui Kepiro. Judecătorul Bela Varga a spus că apelul va fi examinat rapid din cauza sănătăţii precare a acuzatului şi că poate fi audiat în luna septembrie.
XS
SM
MD
LG