Linkuri accesibilitate

Politicienii, sopranele şi făurirea ţării


Regretabil că prestaţia politicienilor moldoveni în epoca tranziţiei nu s-a ridicat la înălţimea succesului recent repurtat de sopranele autohtone.



Se pare că anul 2011 e unul foarte important pentru cîntăreţii autohtoni. Cu puţin timp în urmă, soprana Valentina Naforniţă a cîştigat un concurs extrem de prestigios din Marea Britanie. Deunăzi o altă soprană – Olga Busuioc – a obţinut locul 2 la prestigiosul concurs Operalia din Moscova. Un alt interpret moldovean – Cătălin Josan – face furori în Italia în ultimele luni.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct


E limpede că „nasc şi la Moldova oameni”, vorba clasicului. De remarcat că toţi cei trei cîntăreţi sînt foarte tineri, deci au o viaţă de om în faţă pentru a obţine noi succese, dar pentru noi, cetăţenii Moldovei, important e că interpreţii sus-pomeniţi promovează o altă imagine a Republicii Moldova în lume. Datorită lor Moldova nu mai e doar o ţară săracă şi prost guvernată, ci şi un spaţiu doldora de talente, de oameni valoroşi.

Altceva e că talentele nu prea sînt băgate în seamă acasă înainte să dea lovitura în străinătate. Şi amănuntul acesta spune ceva despre spaţiul în care trăim. Pe de altă parte, există domenii ale artei şi mai neglijate în Moldova. Orice s-ar spune, cîntăreţii sînt mai vizibili şi mai promovaţi decît scriitorii. Condeierii, care nu sînt patrioţi de meserie, nu ar fi observaţi, probabil, nici dacă ar lua Premiul Pulitzer.

Regretabil cu adevărat e totuşi faptul că prestaţia politicienilor moldoveni în epoca tranziţiei nu s-a ridicat la înălţimea succesului recent repurtat de sopranele autohtone.

În altă ordine de idei, un fapt important trebuie remarcat. Ca să iasă din groapa stagnării, ca să se dezvolte şi să prospere, Moldova are nevoie nu numai de politicieni cu bun-simţ şi de soprane cu voce încîntătoare. Unde mai pui că artiştii care înregistrează succese în străinătate simt tentaţia puternică să rămînă acolo pentru totdeauna.

Moldova trebuie să reinventeze nişte meserii pe care tranziţia le-a neglijat şi le-a ridiculizat. Aici în Moldova, profesiile de zidar, agricultor, măturător, învăţător şi medic trebuie să fie la fel de prestigioase şi profitabile ca şi meseriile de judecător, ambasador, cinovnic şi inspector fiscal. Altminteri nu ne vor putea ajuta nici succesele internaţionale ale interpreţilor noştri talentaţi.
XS
SM
MD
LG