Linkuri accesibilitate

Scriitorul Vladimir Beşleagă, la 80 de ani






Scriitorul Vladimir Beşleagă a împlinit astăzi 80 de ani. Într-un interviu cu Valentina Ursu, scriitorul sărbătorit de breaslă şi de prieteni a vorbit despre cărţi si viaţă.


Scriitorul Vladimir Beşleagă răspunde întrebărilor Valentinei Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct



Europa Liberă: Domnule Beşleagă, aţi cunoscut adevărul şi aţi spus întotdeauna adevărul. De ce nu au curajul toţi să trăiască în adevăr?

Vladimir Beşleagă: „Pentru că adevărul este atât de dur şi atât de nemilos, întotdeauna. Pentru că e adevăr. De aceea nu toţi îl suportă. Pentru ca să suporţi adevărul, trebuie să ai curaj. Şi nu numai să ai curaj.”

Europa Liberă: Care e adevărul în care trebuie să trăiască cetăţeanul Republicii Moldova?

Vladimir Beşleagă: „Adevărul este unul singur – dreptatea, omenia, credinţa şi munca.”

Europa Liberă: Politicienii de ce vorbesc în şoaptă despre adevăr? Adevărul cine suntem, ce limbă vorbim?

Vladimir Beşleagă: „Pentru că ei reprezintă conştiinţa celor mulţi, iar conştiinţa celor mulţi este scindată. Unii cred aşa, alţii cred aşa. Şi ei, ca să nu piardă încrederea şi simpatia, fac şi ei cum face mulţimea. Dar ei trebuie să fie lideri şi să fie formatori de opinie publică, dar ei nu vor. Dacă ar fi formatori, ar trebui să educe şi electoratul, pe cei mulţi, şi să-i aducă la adevăr. Iar adevărul este greu de ajuns.”

Europa Liberă: Sunteţi scriitor şi cititor. De ce atât de puţini cititori sunt în Moldova?

Vladimir Beşleagă: „O cauză ar fi că nu avem tradiţia cărţii citite. În genere, neamul nostru a fost în condiţii, în care cartea era departe de conştiinţă. Numai Sfânta Scriptură, dacă era. Pe urmă au venit şcolile, a venit moda de învăţătură, dar a trecut timpul. Dacă românii ar fi venit în civilizaţia modernă măcar cu vreo 200 de ani înainte ca alte naţiuni europene, ar fi trecut şcoala cărţii. Dar ei au venit târziu, au venit abia în secolul 19. Chiar cele mai frumoase cărţi, două, care au fost – „Istoria ieroglifică” de Dimitrie Cantemir şi „Ţiganiada” lui Ioan Budai-Deleanu - au fost scrieri de mare preţ, de mare valoare. Dar n-au ajuns la public. Una a zăcut într-o bibliotecă la Sankt Peterburg, alta a zăcut la Lvov şi abia peste o sută şi ceva de ani - una, şi alta - peste jumătate de secol, au ajuns. Deci, n-a lucrat cartea la timp în conştiinţa maselor.”

Europa Liberă: Care vă sunt regretele?

Vladimir Beşleagă: „Că nu m-am născut mai târziu ceva ca să beneficiez şi eu de libertatea şi de acţiunile, şi de posibilităţile generaţiei tinere. Aş fi vrut să mă nasc mai târziu ca să cresc odată cu dânşii. Dar aşa, de-acum soarele meu apune.”

Europa Liberă: Cum aţi întâlnit această zi, când aţi rotunjit 80 de ani?

Vladimir Beşleagă: „Am întâlnit-o cu anumit tremur în suflet, pentru că mă gândeam şi ştiu că este o lege, că în preajma zilei de naştere forţele spirituale şi fizice sunt la zero, la minimum. Şi trebuie să fii foarte atent. Că dacă ai depăşit cu o săptămână mai încolo, iar începe să crească. Iar în preajma zilei de naştere este un secret mare – forţele scad. Şi aici eu vreau să rog pe Dumnezeu, şi pe colegi, şi pe toţi să mă ajute prin energia lor, prin dragostea lor.”

Europa Liberă: La Mulţi Ani!

Vladimir Beşleagă: „Mulţi Ani, Mulţi Ani!”


*
Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931, la Mălăieşti, Grigoriopol. A colaborat cu publicațiile „Chipăruş”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”; a fost redactor-sef adjunct la revista „Nistru”. A fost secretarul Uniunii Scriitorilor, director al Muzeului Republican de Literatura „D. Cantemir”; membru al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor. Scriitorul a debutat cu cartea „Zbânţuilă”. Printre operele sale renumite se numără romanul „Zbor frant”, care este una din prozele remarcabile ale perioadei postbelice, unul din romanele care au schimbat faţa prozei din Moldova. Alte opere semnate de autor sunt ,,Acasa”, „Durere”, „Sange pe zapada”, „Cumplite vremi”, „Ignat şi Ana” s.a. Vladimir Beșleagă a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG