Linkuri accesibilitate

Un concert controversat: Orchestra de cameră din Israel la Bayreuth


Opera de la Bayreuth
Opera de la Bayreuth

O orchestră israeliană va interpreta o lucrare a compozitorului german Richard Wagner în oraşul lui natal.




Unul din cele mai prestigioase festivaluri de muzică clasică ale lumii, cel de la Bayreuth, din Germania, a ajuns la a suta ediție. Şi cum veţi auzi în relatarea lui Mircea Ţicudean, astăzi, în ziua a doua, festivalul va avea parte de o premieră încărcată de emoţii.

Pentru prima oară în istoria sărbătorii muzicii clasice de la Bayreuth, o orchestră israeliană va interpreta o lucrare a compozitorului german Richard Wagner în oraşul lui natal.
Agenţia AP relatează că Orchestra de cameră israeliană a început repetiţiile cu piesa lui Wagner Idila Siegfried abia duminică, după sosirea la faţa locului, nu acasă în Israel, unde ar fi putut avea parte de critici şi proteste.

Richard Wagner a fost compozitorul preferat al lui Adolf Hitler. Iar încă de la înfiinţarea sa în 1948, Israelul a respectat un tabu neoficial în privinţa muzicii lui Wagner, care a fost folosită din greu de aparatul de stat nazist pentru propaganda sa criminală. Mai mult, familia Wagner, urmaşii compozitorului din secolul al 19-lea, a avut legături strânse cu fasciştii germani şi cu ideologia lor.

AP scrie că muzicienii israelieni vor începe concertul cu imnul lor naţional, „Hatikva” şi că programul va cuprinde alături de opera lui Wagner lucrările unor compozitori care erau interzişi în al treilea Reich, ca Felix Mendelssohn-Bartholdy și Gustav Mahler.

Orchestra va fi dirijată de Roberto Paternostro, a cărui mamă a supravieţuit Holocaustului nazist, soldat cu moartea a 6 milioane de evrei europeni. Paternostro este prieten cu Katharina Wagner, stră-strănepoata compozitorului şi co-directoare a festivalului. Împreună cei doi au pus la cale premiera de astăzi. Într-un interviu apărut astăzi în ediţia de limbă engleză a ziarului israelian „Ha’aretz”, Paternostro a spus că Wagner nu este singurul artist genial care a avut opinii condamnabile, dar asta nu ar trebui să ducă la îngroparea operei sale.

Directorul executiv al orchestrei israeliene, Eran Hershkovitz, a spus că evenimentul va fi un prilej de mare mândrie, atât pentru el cât şi pentru cei 34 de muzicieni, dintre care unii sunt copiii supravieţuitorilor Holocaustului.
Citat de AP, Hershkovitz a mai spus că nu va fi un concert oarecare, şi un concert „al victoriei”, pentru că prin simpla prezenţă a muzicienilor evrei îi va contrazice pe cei care au apelat la Wagner ca să-şi ilustreze sonor încercarea de exterminare totală a acestei naţiuni.

Nu toţi evreii împărtăşesc însă sentimentele şefului orchestrei care va cânta astăzi în Germania. Elan Steinberg, vicepreşedintele unei asociaţii din Statele Unite a supravieţuitorilor Holocaustului, a numit concertul de la Bayreuth „o abandonare ruşinoasă a solidarităţii cu cei care au suferit orori de nedescris din vina purtătorilor drapelului lui Wagner”.

AP notează în finalul relatării de la Bayreuth că nu va fi prima oară când o orchestră israeliană interpretează Wagner. În 2001, dirijorul de talie mondială Daniel Barenboim şi-a atras critici numeroase interpretând piese de Wagner chiar în Israel.

Festivalul de la Bayreuth este cel mai important festival de muzică clasică din Germania şi a fost înfiinţat de însuşi Wagner în 1876. An de an, celebrităţi din lumea întreagă, dar şi guvernanţii germani, de pildă Angela Merkel, asistă la spectacole.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG