Linkuri accesibilitate

Un parteneriat model ceho-moldovenesc în îngrijirea medicală


Imagine de la deschiderea Centrului „Estera”
Imagine de la deschiderea Centrului „Estera”

Tamara Adașan: Centrul de la Chișinău acordă îngrijire medicală zilnică la cca. 40 de persoane.





La Chişinău a fost inaugurat primul centru teoretico-practic de prestare a serviciilor medico-sociale de îngrijiri la domiciliu - Centrul „Estera”. Mai mulţi bătrâni, persoane vulnerabile şi cu disabilităţi, suferinzi de boli incurabile, rămase faţă-n faţă cu parodia dureroasă în care li s-a transformat viaţa, vor avea parte de un pic de alinare în plus. Vom discuta în această dimineaţă cu doamna Tamara Adaşan, directoarea asociaţiei „Homecare”, asociaţia care realizează un proiect de îngrijiri la domiciliu în parteneriat cu Primăria Municipiului Chişinău.

Europa Liberă: Înainte de a vorbi, dnă Adaşan, despre proiectul realizat de asociaţia Dvs., poate ar fi util să explicăm un pic, scurt, ce presupune în general conceptul de „Homecare”, de îngrijiri la domiciliu.

Interviul matinal la Europa Liberă: cu Tamara Adașan despre serviciile medico-sociale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:00 0:00
Link direct


Tamara Adaşan: „Da, cu plăcere. În primul rînd vreau să
zic că nici un sacrificiu nu trece neobservat sau uitat de Dumnezeu. Într-o zi toate vor fi răsplătite. Fiecare cetăţean al republicii noastre trebuie să fie atent la nevoile celor din jur.

„Homecare” presupune îngrijirea omului la domiciliu, de
Tamara Adașan

persoane înalt calificate, de nurse care cunosc toate metodele de îngrijire corecte, contemporane. Este important că îngrijirile la domiciliu constau nu doar din îngrijirea medicală, dar din îngrijirea medico-socială. Elementele sociale şi elementele medicale în acest tip de îngrijire sunt combinate pentru a rezolva majoritatea problemelor beneficiarului.”

Europa Liberă: Acum despre centrul „Estera” propriu-zis şi proiectul realizat de asociaţia Dvs. Ce presupune la modul concret?

Tamara Adaşan:
„Centru „Estera” este un centru model pentru R. Moldova, pentru muncipiul Chişinău, în care vor fi prestate două tipuri de servicii - primul tip este pentru beneficiar, în centrul acestui tip de servicii şi în centrul atenţiei noastre va fi pus pacientul, persoana vulnerabilă, persoana vulnerabilă, care are nevoie de îngrijire. Centrul prevede îngrijiri la domiciliu şi în cadrul centrului. Finanţarea vine din partea Republicii Cehe şi am avut suficienţi bani pentru a amenaja centrul în aşa fel ca persoana să primească toate serviciile de îngrijire de care are nevoie persoana, mă refer şi la îngrijirea la domiciliu, şi la îngrijirea în cadrul centrului.”

Europa Liberă: Când e vorba de suferinţa omenească, de neputinţă, de bătrâneţe însingurată deseori e ca şi cum ai cuprinde necuprinsul. Cum soluţionaţi dificila problemă de selectare, de alegere a beneficiarilor serviciilor socio-medicale pe care le oferiţi?

Tamara Adaşan:
„Prin intermediul medicilor de familie, prin intermediul asistenţilor sociali noi vom selecta pacienţii. Vom da bilete de trimitere pentru îngrijire în acest centru şi instituţiile respective care au toate actele, care ştiu situaţia în teritoriu vor putea selecta pacienţii care au nevoie de aşa tip de îngrijire.”

Europa Liberă: Dar ce capacitate are centrul?

Tamara Adaşan:
„340 de persoane îngrijite anual, zilnic pînă la 20 de persoane îngrijite în centru şi pînă la 20 de persoane îngrijite la domiciliu.”

Europa Liberă: Dna Adaşan, acest proiect după cum spuneaţi în cadrul căruia a devenit posibilă deschiderea centrului este finanţat de Agenţia cehă pentru dezvoltare prin intermediul Caritas, Republica Cehă, este realizat în parteneriat cu primăria municipiului Chişinău. Ce presupune de fapt acest parteneriat, ca să înţeleagă lumea cum conlucrează sectorul neguvernamental cu autorităţile?

Tamara Adaşan:
„Noi suntem foarte mulţumitori pentru acest parteneriat public-privat. Primăria ne-a pus la dispoziţie spaţiul. După cum ştiţi, sunt multe spaţii care nu se utilizează. Noi am avut posibilitatea să renovăm spaţiul în incinta Spitalului Clinic Municipal nr. 4. Ni s-a pus la dispoziţie acest spaţiu.”

Europa Liberă: Înţelegem că proiectul presupune şi instruirea personalului necesar pentru întregul complex de îngrijiri la domiciliu.

Tamara Adaşan:
„Asta este a doua verigă sau a doua parte de activitate a centrului nostru. După cum am zis, prima este pacientul şi îngrijirea lui şi a doua este instruirea beneficiarilor direcţi, chiar a pacienţilor, cum ar fi corect să se autoîngrijească, şi instruirea asistenţilor sociali, lucrătorilor sociali, asistenţilor medicali şi a doritorilor, rudelor, prietenilor celor în suferinţă, care doresc să-i îngrijească, dar nu cunosc cum corect se poate de făcut acest lucru.”

Europa Liberă: Noroc să ai să ai rude. Dar dacă eşti un bătrîn însingurat sau o persoană în suferinţă care nu prea are rude sau are rudele cum se întîmplă mii de ori plecate peste hotare, ce se întâmplă, cine mai este instruit?

Tamara Adaşan
: „Adevărat spuneţi. Am prevăzut şi îngrijirea acestor pacienţi şi instruirea va fi în asemenea cazuri a voluntarilor. Avem o armată mare de voluntari, oameni creştini din diferite biserici din zonă care activează în cadrul asociaţiei noastre în calitate de voluntari şi ei vor fi instruiţi pentru a îngriji aşa categori de pacienţi care nu au rude, nu au prieteni şi nu au posibilitate ca să se îngrijească.”

Europa Liberă: În acest vremuri pe care le trece inclusiv R. Moldova mai sunt voluntari, un lucru mai ciudat pînă nu demult pentru societatea moldovenească, adică oameni care dezinteresat sunt antrenaţi în diferite acţiuni pe care nu le face toată lumea, deci e un lucru foarte complicat şi greu, în special sub aspect psihologic, nu-i aşa?

Tamara Adaşan:
„Eu vreau să vă zic că noi nu considerăm aşa, deoarece cetăţenii R. Moldova sunt nişte oameni cu inimă mare. Urmează doar să fie motivaţi, să li se explice care este beneficiul pentru a fi voluntar. Nu am avut probleme pe parcursul a zece ani de zile în recrutarea voluntarilor şi motivarea. Nu am dus lipsă de voluntari niciodată.”

Europa Liberă: Mii de persoane din Republica Moldova, de altfel, oferă în străinătate servicii la domiciliu, în special bătrânilor. Familiile se pare suportă în acest caz cheltuielile necesare. Aici, de obicei, totul se datorează - şi vă rog să mă corectaţi dacă mă înşel – unor fonduri de la diverse organizaţii de caritate şi asistenţă socială din străinătate. Fără aceste fonduri cât de posibile în general ar fi aceste servicii de îngrijire la domiciliu?

Tamara Adaşan:
„Atîta timp cît sunt fondurile, asociaţiile obşteşti sau alte organisme activează. Dar este şi o şansă în caz că nu va mai fi finanţare. În unul din proiecte în care nu avem deja finanţare de la donator, serviciile noastre sunt procurate de Compania naţională de Asigurări în Medicină. Activăm fructuos şi ne bucurăm de acest lucru.”

Europa Liberă: Deci, şi prin aceast exemplu se vede un fel de relaţie dintre sectorul neguvernamental şi statul, să spunem aşa ?

Tamara Adaşan:
„Sigur. Al treilea an deja avem contract cu Compania naţională de Asigurări în Medicină, serviciile sunt procurate şi pacienţii sunt mulţumiţi, îşi satisfac nevoile şi sunt îngrijiţi de persoane calificate. Este un exemplu bun pentru toate organizaţiile, este o oportunitate pentru cei care considere că activitatea poate fi dezvoltată doar pe bani străini şi contînd pe ajutorul donatorilor din străinătate. Sunt rezerve şi în statul nostru, doar că ele trebuie dezvoltate.”

Europa Liberă: Dnă Adaşan, şi ultima întrebare. Organizaţia dv., prin intermediul acestui proiect şi prin intermediul acestui centru, va oferi servicii la domiciliu doar în municipiul Chişinău sau presupune şi o extindere la scară naţională?

Tamara Adaşan:
„Vasăzică, Agenţia de Dezvoltare din Cehia a finanţat primul centru în satul Doroţcaia, Dubăsari. Următorul centru a fost finanţat şi activează pînă la momentul actual şi sperăm să activeze încă mulţi ani în municipiul Cahul. În Chişinău este al treilea centru finanţat de Republica Cehă. Presupunem şi ne dorim şi am solicitat deja finanţare pentru deschiderea a încă a trei centre în R. Moldova în următorii trei ani. Sperăm şi realizăm şi acest lucru.”

Europa Liberă: Dnă Adaşan, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG