Linkuri accesibilitate

Restricţiile la frontieră supără Moscova


Serviciul de grăniceri precizează că înăsprirea condiţiilor de intrare în Moldova vizează numai cetăţenii străini care au nevoie de viză.



Cetăţenii ruşi şi ucraineni nu vor avea nevoie de documente suplimentare pentru a intra în Republica Moldova, a anunţat astăzi Serviciul de Grăniceri. Actul suplimentar ce ar trebui să justifice şederea în Moldova va fi cerut numai cetăţenilor străini, care au nevoie de viză de intrare. De ce a fost nevoie de această precizare oficială, aflaţi de la Liliana Barbăroşie:


Restricţiile la frontieră supără Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct



Problema a apărut după ce săptămâna trecută parlamentul de la Chişinău a început dezbaterea unui proiect de înăsprire a condiţiilor de intrare pe teritoriul Republicii Moldova a unor cetăţeni străini, cărora ar urma să li se ceară să-şi justifice scopul călătoriei. Pentru că din document nu era clar care anume străini vor fi vizaţi de modificări, presa rusă şi ucraineană a speculat timp de mai multe zile că restricţiile ar putea fi valabile şi pentru cetăţenii ruşi sau ucraineni, chiar dacă aceştia pot intra liber pe teritoriul Republicii Moldova fără să aibă nevoie de vize.

Publicația rusă Kommersant a scris chiar că autoritățile moldovene ar putea utiliza noile prevederi contra cetățenilor ruși în discuțiile cu Moscova, iar mai mulţi oficiali ruşi admiteau în presă că măsura va duce la o înrăutățire a relaţiilor moldo-ruse, din care cauză vor suferi în primul rând cetăţeni din Republica Moldova.

Vladimir Jarihin
„Se poate de crezut că ruşii au de gând să vină masiv în Republica Moldova pentru a repara apartamente”, a comentat de pildă ironic directorul adjunct al Institutului pentru ţările CSI, Vladimir Jarihin. „Nu cred că astfel de măsuri vor apropia Republica Moldova de UE”, a continuat Jarihin. „Moscova are tot dreptul să impună o măsură simetrică”, a mai spus el.

Iar preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile cu CSI şi relaţiile cu compatrioţii a Federaţiei Ruse, Alexei Ostrovski, s-a lansat chiar în aprecieri date puterii de la Chişinău, despre care a spus că prin astfel de acţiuni demonstrează că
Alexei Ostrovski

nu înțelege interesele poporului său. „Nu exclud faptul că poate fi o încercare a unor forţe politice să provoace Rusia la acțiuni similare. Acțiunea dată intenționează să schimbe opinia moldovenilor despre Rusia ca fiind un partener de încredere”, ar fi declarat deputatul citat de Kommersant.

Serviciul moldovenesc de grăniceri a precizat însă astăzi într-un comunicat că prevederea care a provocat astfel de reacţii nu se va răsfrînge decît asupra cetăţenilor străini care au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul moldovenesc. Grănicerii moldoveni mai sugerează că jurnaliştii nu s-au documentat suficient de bine atunci cînd au iniţiat aceste discuţii.

Europa Liberă l-a întrebat pe Veaceslav Filip, directorul departamentului afaceri consulare al MAEIE, care sunt totuşi cetăţenii vizaţi de regulile ce se propun:

„Cei care intră cu viză – indienii, şrilanchezii, indonezienii, vietnamezii –deci cei care au nevoie de viză. Acum grănicerii ar putea să-i întrebe care e scopul călătoriei, la cine vine, dacă are bani pentru întreţinere. Dar ceilalţi, cu care noi avem contracte, acorduri semnate şi nu e nevoie de viză, pentru aceia nu e nevoie de nimic absolut,” ne-a spus Veaceslav Filip, şeful direcţiei consulare al MAEIE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG