Linkuri accesibilitate

Privatizare, dar nu cu orice preţ


Valeriu Lazar
Valeriu Lazar

Valeriu Lazăr: Cu timpul, statul va trebui „să iasă” de la Franzeluţa, Moldtelecom şi din alte sectoare „concurenţiale”.




Ca sa atraga mai mult capital privat, local sau străin, guvernul vrea să privatizeze – un process care merge însă prea lent, recunoaşte ministrul economiei Valeriu Lazăr:


Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct



Valeriu Lazăr: „Nu sunt mulţumit. Şi nu atât nu sunt mulţumit de ceea ce facem noi. Aici chiar puteţi să mă învinuiţi de lipsă de modestie, fiindcă noi am făcut tot ceea ce a fost posibil.”


Europa Liberă: Ministerul Economiei.

Valeriu Lazăr

Valeriu Lazăr: „Sigur. Fiindcă în situaţia în care noi tot de la expunere la expunere, expunem de un miliard şi ceva de lei şi se vinde de 10 milioane de lei. Şi noi chiar urmăm logica normală – de la expunere la expunere tot facem paşi – cu cinci la sută, cu 10 la sută. Paşi în reducere, suntem în căutarea preţului real, pe care să ni-l ofere cumpărătorii. Dar sincer înţeleg şi eu prin ce se explică: eu cred că instabilitatea politică, unu la mînă. Şi de ce nu, suntem încă în zona convalescenţei, dacă vorbim de recuperarea economică. Mai este o explicaţie: totuşi noi am pornit expunerile la privatizare de la nişte valori cred că până la urmă foarte înalte. Vă dau un exemplu: imobilul ăsta de la aşa-numitul Institut de micro-biologie, este acea clădire nefinalizată cu nouă hectare. Noi am început expunerea de la valoarea pe care am preluat-o de la fosta guvernare, ei au apreciat-o la 600 de milioane de lei. După regulament, eu nu pot să fac un pas mai mare de la o expunere la alta decât 10-15 la sută. Asta spune legea. Şi atunci uite, noi am ajuns de la 600 de milioane, de anul trecut tot de fiecare dată o expunem, am ajuns acum, la ultima expunere la 125 de milioane şi nu s-a vândut. Şi dacă la 125 de milioane de lei nu se vinde, înseamnă că preţul încă e mare. Vom face următorul pas, până vom prinde care este preţul real.”


Europa Liberă: Dumneavoastră aţi insistat că ar trebui să fie privatizate CET-urile. De ce?


Valeriu Lazăr: „Eu nu am zis că ele trebuie privatizate cu orice preţ. Eu am zis că la CET-uri, ca şi la multe alte active din sectorul energetic, trebuie atrase investiţii. Şi dacă statul nu este în stare, dar real acum nu este în stare să atragă investiţii, atunci trebuie să atragem capital privat. Capitalul privat nu înseamnă în mod obligatoriu privatizarea integrală. Meniul este mai variat: de la privatizarea clasică, ce însemnă că sută la sută le-am vândut – nu este cazul CET-urilor, vă spun 100 de procente. Cazul CET-urilor ar fi o formulă de parteneriat public-privat. În domenii de infrastructură foarte importante, cum ar fi energetica, cum ar fi Căile ferate, cum ar fi alte elemente de infrastructuri, aici chiar nu e cazul să ne ducem în extremităţi. Aici
Valeriu Lazăr

statul trebuie să se menţină. De ce? Fiindcă aceste întreprinderi sunt importante prin prisma tarifelor care vor fi. Dar în egală măsură nici să stăm ca şi cîinii în stogul de fân. Noi la nivelul de uzură de 80 la sută, să ziem CET-urile sau Termocomul, noi nu avem forţa financiară necesară să investim acolo, dar nici la alţii nu dăm posibilitate.”



Europa Liberă: Şi pentru că atâta gâlceavă în jurul întreprinderilor, unde procentul statului în pachetul de acţiuni este semnificativ - Franzeluţa, Moldtelecom-ul, credeţi că ar fi o soluţie privatizarea?


Valeriu Lazăr: „Eu cred că mai devreme sau mai târziu noi vom ajunge să privatizăm aceste întreprinderi. Întrebarea este când? Şi cum? Regula generală este că în pieţe concurenţiale, unde sectorul privat investeşte, unde se asigură serviciile necesare, nu trebuie să fie prezent statul. Din această perspectivă cu timpul noi ar trebui să ieşim de la Franzeluţa, ar trebui să ieşim de la Moldtelecom, ar trebui să ieşim din alte sectoare, care sunt concurenţiale. Statul trebuie să rămână încă în sectoare, unde sectorul privat nu asigură dezvoltarea sectorului.”
XS
SM
MD
LG