Linkuri accesibilitate

Cu cine luptă guvernul Moldovei în Găgăuzia? (Timpul)


Afacere profitabilă cu garaje sau cum a ratat statul 12 milioane de lei (Adevărul)Guvernul de la Chişinău a mai deschis un front de luptă, la Comrat, scrie Constantin Tănase în Timpul cu referire la refuzul guvernului de a organiza noi examene pentru restanţierii la română din Autonomia Găgăuză şi decizia Adunării Populare de a le elibera acestor absolvenţi de liceu propriile acte de studii. Editorialistul crede că de fapt Chişinăul a declarat astfel război unor copii, dar dacă am face o listă a celor vinovaţi de situaţia creată, ultimii ar fi cei 100 de copii, crede Tănase, iar primii ar fi guvernul, Ministerul Educaţiei, Adunarea Populară, başcanul Formuzal, direcţia de învăţământ de la Comrat, directorii de şcoli şi profesorii. „Dar pentru ce s-au plătit bani ani de zile profesorilor, funcţionarilor din direcţia de învăţămînt, din minister? De ce azi aceştia nu restituie banii pentru o muncă pe care n-au prestat-o?”, se întreabă editorialistul.


Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link directTimpul mai înserează şi un interviu cu o profesoară de română dintr-un liceu de limbă rusă din Chişinău, din care devine clar de ce copiii alolingvi nu cunosc limba de stat după 12 ani de studii. Din cauza lipsei de motivare, a corupţiei şi a unui sistem în care profesorii sunt îndemnaţi de directori şi de părinţi să ajute copii la examene pentru a salva imaginea şi cinstea liceului, este concluzia care se desprinde din acest interviu.

Tot din Timpul aflăm că becurile ecologice devenite obligatorii în UE pot deveni ca o bombă toxică cu ceas pentru Republica Moldova din cauza mercurului pe care îl conţin. În Republica Moldova nu există nici o întreprindere de prelucrare a lămpilor economice, aşa cum ar trebui să existe, şi majoritatea becurilor uzate ajung la gunoi, de unde, în consecinţă, cele cîteva grame de mercur din fiecare bec se răspândesc în aer şi sol, apoi ajung în apele freatice, ne avertizează publicaţia.

Adevărul deconspiră o afacere ilegală în spatele căreia se află, se pare, fostul ministru al construcţiilor în ultimul guvern comunist, Vladimir Baldovici (despre care se mai crede că ar fi amicul fiului liderului comunist, Vladimir Voronin), afacere în urma căreia statul ar fi fost prejudiciat cu 12 milioane de lei. Este vorba despre un teren de peste o mie de metri pătraţi din centrul capitalei care ar fi fost înstrăinat din proprietate publică contra unui preţ de 23 de ori mai mic decît cel de piaţă. Procuratura a încercat să readucă bunul în proprietate publică, însă a pierdut procesul definitiv, mai scrie ziarul. Publicaţia mai citează experţi cu părerea că legislaţia moldovenească are foarte multe portiţe deschise pentru afaceri în care pur şi simplu s-ar permite unor funcţionar sus-puşi „să fure în mod legal”.

În Adevărul mai găsiţi un articol despre ceea ce ziarul numeşte „generaţia copiilor făcuţi în eprubete”, din care aflăm că numărul cuplurilor moldoveneşti care apelează la însămânţarea artificială pentru a avea copii este în continuă creştere.

Ziarul de Gardă, care îşi aniversează în aceste zile şapte ani de la inaugurare, are o ediţie jubiliară în care face un bilanţ al acestor şapte ani. Jurnaliştii de la acest ziar ne amintesc însă şi de un jubileu al Constituţiei moldoveneşti – 17 ani de la adoptare. Prilej cu care ziarul i-a întrebat pe mai mulţi experţi dacă avem sau nu nevoie de o altă constituţie.
XS
SM
MD
LG