Linkuri accesibilitate

Dezbateri și disensiuni parlamentare


O Comisie de Etică va verifica declarațiile de avere ale demnitarilor, dar nu și pe cele ale rudelor lor.



În absenţa opoziţiei comuniste, parlamentarii din AIE continuă să se contreze în Parlament, fie că este vorba de restructurarea guvernului, de facilităţi pentru membri primului Parlament independent sau de prelungirea actualei sesiuni. Liliana Barbăroșie a urmărit dezbaterile ultimei şedinţe, înainte de vacanţă.

Parlamentul în ajun de vacanță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct


Parlamentul a înaintat astăzi foarte greu pe ordinea de zi, lucru de înţeles în condiţiile în care mai multe proiecte care au stîrnit disensiuni mari între grupurile parlamentare au fost lăsate pentru această ultimă şedinţă în speranţa că pînă la vacanţă componentele alianţei vor găsi numitor comun.

Dar lucrul acesta nu s-a întâmplat şi din proiectele „spinoase”, amînate timp de mai multe săptămîni, majoritarii au adoptat astăzi doar cîteva, unul referindu-se la crearea Comisiei de Etică care ar trebui de acum încolo să verifica dacă demnitarii şi-au declarat toate averile şi interesele pe care sunt obligaţi de lege să le declare.

Numai că, deşi autorii proiectului, Ministerul Justiţiei şi organizaţiile societăţii civile, propuneau ca cel puţin în ceea ce priveşte interesele, demnitarii să fie obligaţi să le declare şi pe cele ale apropiaţilor, pînă la cumnaţi, socri şi nepoţi, deputaţii nu au mers atît de departe şi i-au obligat doar pe declaranţii propriu-zişi să-şi facă publice interesele în care sunt implicaţi.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a încercat încă o dată să se asigure de suportul liberal-democraţilor pentru un proiect care i-ar fi permis primarului Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, să numească pretorii, şefii de întreprinderi şi direcţii municipale ocolind consiliul. Liberal-democraţii au respins din nou proiectul. Liberalii, la rândul lor nu au sprijinit un proiect care i-ar fi permis premierului să repartizeze bunuri din rezerva de stat în caz de calamităţi fără o decizie prealabilă a comisiei pentru situaţii excepţionale.

La fel, liberalii s-au opus numirii în fruntea unei comisii parlamentare speciale care ar fi urmat să inventarieze monumentele existente, dar şi demolate de-a lungul anilor în republică şi Chişinău, a unui deputat liberal-democrat, motiv din care proiectul a fost amânat pentru sesiunea viitoare.

Printre proiectele respinse din acelaşi motiv, al disensiunilor dintre componentele Alianţei, figurează şi cel care ar fi trebuit să demonopolizeze piaţa exporturilor de metale uzate. În prezent această activitatea poate fi exercitată de o singură companie, fondată de Ministerul economiei şi numită „Metal feros”, despre care liberal-democraţii spun că Curtea de Conturi ar fi descoperit că a prejudiciat grav bugetul prin diferite scheme frauduloase pe care le-ar fi creat de-a lungul anilor.

Parlamentarii nu au reuşit să se înţelegea nici pe subiectul atribuirii unui statut special pentru semnatarii Declaraţiei de Independenţă în ajunul jubileului de 20 de ani de la producerea evenimentului. Intenţia era ca aceştia să obţină o alocaţie specială de la stat în mărime de 25 la sută din veniturile unui deputat, paşapoarte diplomatice şi alte privilegii, dar atît liberalii, cît şi democraţii au criticat proiectul venit de la guvern pentru că ar fi fost prost pregătit şi l-au respins pînă la sfârşit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG