Linkuri accesibilitate

Raportul polonez asupra catastrofei aviatice de la Smolensk


Personalul aeroportului rusesc a dat echipajului polonez „informaţii greşite şi incomplete”, iar „sistemul de iluminare de la Smolensk era defect şi inadecvat”.




Autorităţile Poloniei au dat astăzi publicităţii un mult aşteptat raport despre cauzele catastrofei aviatice de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa în aprilie anul trecut preşedintele Poloniei Poloniei Lech Kaczynski, soţia lui Maria şi alte 94 de persoane. Raportul polonez pare să dea vina pentru tragedie atât pe partea polonă, cât şi pe cea rusă. Detalii de la Mircea Ţicudean.


Raportul polonez asupra catastrofei aviatice de la Smolensk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct



Raportul publicat astăzi la Varşovia sugerează că prăbuşirea avionului prezidenţial polonez la 10 aprilie 2010 în apropierea aeroportului rusesc Smolensk s-a datorat în parte greşelilor controlorilor de trafic ruşi şi proaste iluminări a pistei de aterizare în condiţii de ceaţă.

Pe de altă parte, documentul constată că partea polonă a avut vina ei, datorată mai ales insuficientei pregătiri a piloţilor.

În textul prezentat de locotenent-colonelul Robert Benedict se spune că personalul aeroportului rusesc a dat echipajului polonez „informaţii greşite şi incomplete”, iar „sistemul de iluminare de la Smolensk era defect şi inadecvat”.

Un raport rusesc publicat în ianuarie dădea vina numai pe partea polonă, fiind primit cu proteste de politicienii de la Varşovia. Raportul rusesc indica drept cauze principale eroarea de pilotaj şi insistenţa autorităţilor de la bordul avionului de a ateriza în ciuda semnalelor de avertisment primite de la controlorii ruşi.

Raportul polonezilor neagă însă că politicienii sau comandanţii militari de la bordul avionului au dictat echipajului ce să facă, spunând că nu au fost găsite dovezi în acest sens. Documentul polonez neagă şi varianta rusească potrivit căreia avionul încerca să aterizeze când a lovit cu aripa un copac şi spune că de fapt aeronava nu făcea decât să survoleze în cerc zona în timp ce piloţii încercau să decidă dacă să aterizeze sau nu.

În ce priveşte greşelile poloneze, raportul Varşoviei arată că piloţii nu fuseseră antrenaţi suficient pe aeronave de tip Tupolev de felul celei prezidenţiale şi că pilotul principal era singurul membru al echipajului care vorbea limba rusă – iar pentru că era obligat să comunice cu cei de la sol nu s-a putut concentra suficient asupra navigării.

În săptămânile după catastrofa din aprilie 2010, cooperarea între autorităţile ruse şi cele polone a fost foarte bună, făcându-i pe unii să anticipeze că animozităţile istorice dintre cele două naţiuni s-ar putea estompa. Dar treptat, mai ales după raportul rusesc din ianuarie spiritele s-au încins din nou, mai ales la Varşovia.

Neîncrezător în onestitatea anchetei oficiale poloneze, partidul conservator de opoziţie înfiinţat de preşedintele Lech Kaczynski şi condus de fratele lui geamăn, Jaroslaw, a înfiinţat propria comisie de anchetă şi l-a acuzat pe premierul Donald Tusk că ar avea un târg secret cu Kremlinul. Tusk a negat acuzaţia.

În momentul catastrofei aeriene preşedintele Lech Kaczynski se îndrepta spre Katyn, locul unde în urmă cu şapte decenii trupele sovietice NKVD au ucis mii de ofiţeri polonezi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG