Linkuri accesibilitate

Comandamentul american evaluează condițiile retragerii din Afganistan


La un punct de control la Jalalabad

O chestiune cheie de care depinde retragerea este crearea unor forțe de securitate afgane în stare să mențină securitatea în țară.
Comandantul american in Afganistan are la dispozitie o perioadă pina in octombrie pentru a prezenta un plan de retragere a fortelor americane. Care sint datele ecuatiei ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Una dintre necunoscute este daca violentele din ultima vreme vor continua si in perioada Ramadanului, sarbatoare religioasa musulmana, care dureaza circa o luna. Seful statelor majore reunite ale armatei americane, amiralul Mike Mullen a spus ca informatiile de care dispune par a indica ca talibanii afgani doresc sa recupereze teren pierdut, initiind atacuri in timpul Ramadanului, care incepe azi.

Noul comandant militar american in Afganistan, generalul John Allen are nevoie de timp pentru a evalua situatia, inainte de a-si prezenta planul de retragere. Presedintele Obama a spus ca pina la sfirsitul anului urmeaza sa fie retrasi 10 mii de militari, dar este pentru prima data acum cind este stabilit un termen, octombrie, pentru un plan de retragere. Mullen a declarat ca luna care urmeaza va fi decisiva.

Comandantii talibani vor fi probabil des in Pakistan pentru Ramadan, dar nu este inca clar ce vor face militantii si in ce masura vor avea misiunea sa atace. Amiralul a spus in Afganistan ca exista semnale ca securitatea in tara este imbunatatita, dar afirmatiile sale au pe fundal reinoite atacuri in sudul tarii, inclusiv atentatul de ieri din apropierea unui post de politie, in localitatea Lashkar Gah. Acesta urmeaza altora in provincia sudica Uruzgan si uciderii primarului din Kandahar, cel de-al treilea proeminent lider afgan ucis in ultimele trei saptamini.

In prezent in Afganistan sint stationati 100 de mii de militari americani. Planul Obama cere retragerea a 10 mii pina la sfirsitul anului si alti 23 de mii pina la toamna lui 2012. O chestiune cheie de care depinde retragerea este crearea unor forte de securitare afgane in stare sa mentina securitatea in tara. Amiralul Mullen a spus ca pregatirea acesteia ramine o prioritate si ca ea se cere amplificata si accelerata, dar nu este sigur in ce masura asa ceva este realist, in urmatoarele luni.

Pentru presedintele Obama, in preajma unui an electoral, retragerea este importanta pentru a satisface baza politica si din considerente bugetare, aducerea militarilor acasa din diverse puncte fierbinti ale lumii, fiind o cale importanta de reducere a cheltuielilor guvernamentale.
XS
SM
MD
LG