Linkuri accesibilitate

2.08 - București: Evul mediu sub formă de kitch


Este adevărat că este greu de trasat o graniţă care să despartă kitch-ul de autentic; se poate evita însă kitch-ul care ofensează bunul gust.





2 august 2001

Actualitatea. (Comentariu: Octavian Paler)

Evul mediu sub formă de kitch.

M-am bucurat când am aflat că la Sighioara se organizează un festival de artă medievală... Nu putea fi găsit un decor mai bun în România pentru un festival de artă medievală care să resuscite nişte tradiţii dispărute şi totodată să atragă turişti.

Cîndva, în studenţie, am făcut o adevărată pasiune pentru Evul mediu, calomniat, ziceam eu, de prejudecata că evul mediu ar fi fost o noapte de o mie de ani, o lungă glaciaţie a spiritului. Din aceste două motive m-am bucurat să aud de organizarea festivalului de la Sighişoara.

Mă tem însă că această iniţiativă bună a fost ratată. N-am fost la Sighişoara ca să văd cu ochii mei, personajele îmbrăcate în costume medievale dar încălţate în ADIDAS şi având celulare la brâu. Am privit doar la televizor armurile de carnaval dubios, purtate de medievali beţi care urlau în ritm de rock, măştile aruncate pe mormane de gunoaie sau drogaţii care nu se jenau să caute paradise artificiale la colţul străzii. Ceea ce am văzut a fost o mostră de kitch, care nu avea nimic medieval în spirit. O chermeză modernă cu nostalgii din moda hippie. [...]

Doar ministrul turismului, d-ul Dan Matei Agaton a părut mulţumit. Dl ministru s-a agitat cu bogygarzii săi printre medievali şi a fost felicitat pentru titlul primit de „cavaler al cetăţii”, care se adaugă la cel de „cavaler al ordinului Dracula”. Prea puţin pentru ceea ce s-a vrut a fi un eveniment artistic şi turistic.

Este adevărat că este greu de trasat o graniţă care să despartă kitchul de autentic. Un autentic fără ştaif, fără pretenţii academice şi nu neapărat instructiv. Un autentic relaxat şi relaxant [...] Ceea ce se poate evita însă e kitchul care bate la ochi. Kitch-ul care ofensează bunul gust.

Un asemenea pericol, probat la Sighişoara, există se pare şi în DraculaLand, proiect de care dl ministru Agaton vrea cu orie preţ să-şi lege numele. E vorba nu numai de banii investiţi ci şi de cel fel de fard se pune pe obrajii deja chinuii ai României de azi.
XS
SM
MD
LG