Linkuri accesibilitate

Chişinău-Comrat: Se caută un compromis


Ion Păduraru: „De exemplu, nota la examenul de limba română să nu afecteze nota generală la BAC-ul din Găgăuzia”.Unul din 10 absolvenţi de liceu din autonomia găgăuză nu a trecut examenul de bacalaureat la limba română, motiv pentru care autorităţile locale au decis să emită diplome speciale de BAC, care să nu menţioneze limba română. La Chişinău, iniţiativa a fost imediat criticată drept ilegală şi secesionistă. Există totuşi posibilitatea unui compromis? Diană Răileanu relatează:


Chişinău-Comrat: Se caută un compromis
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link directPrin aprobarea modelului propriu al diplomei de bacalaureat, autorităţile din Găgăuzia fac un mare deserviciu propriilor elevi, crede fostul ministru al Justiţiei, Ion Păduraru:

Ion Păduraru
„Fiindcă sunt recunoscute, potrivit acordurilor internaţionale, doar actele care sunt eliberate de autorităţile de la Chişinău. În rest, există instanţele de judecată, ministerul Educaţiei de la Chişinău, considerând că decizia autorităților din Găgăuzia contravin legii cu privire la învăţământ şi Constituţiei, nu are decât să o atace conform competenţei la Curtea de Apel Comrat. În cazul dat competentă de a judeca este a Curţii de Apel Comrat şi ultimul cuvânt îl va spunea Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău.”

Pentru că premierul Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că se va găsi formula pentru depăşirea incidentului în privinţa liceenilor care nu au trecut examenul la limba română, l-am întrebat pe Ion Păduraru, ce soluţie amiabilă întrevede?

Ion Păduraru: „Nu văd nici o problemă de ce ministerul Educaţiei prin cadrul normativ la nivel de Guvern nu ar fi dat soluţia ca, de exemplu, nota la examenul de limba română să nu afecteze nota generală la bacalaureatul elevilor din Găgăuzia. Parcă ne-ar atinge cumva interesul nostru, dar nu văd prin ce? Oricum nu poţi forţa studierea limbii române. Ea trebuie să fie conştientizată. Pe urmă ei se vor confrunta cu problema necunoaşterii limbii române. În cazul dat, ar fi o soluţie excluderea sau revederea tehnologiei de calculare a notei medii pentru regiunea Gagauz-Yeri.”

Oazu Nantoi
Analistul politic Oazu Nantoi înclină să creadă că neînţelegerile între Chişinău şi Comrat demonstrează lipsa unei politici coerente la nivel naţional de integrare a minorităţilor etnice:

Oazu Nantoi: „Este vorba de comportamentul iresponsabil al administraţiei de la Comrat în ceea ce priveşte standardele educaţionale din autonomie, dar şi incompetenţa totală a clasei politice din Republica Moldova în ceea ce priveşte procesul de edificare a naţiunii politice moldoveneşti.”

Europa Liberă: Dle Nantoi, acum, în această situaţie, care ar trebui să fie abordarea autorităţilor de la Chişinău?

Oazu Nantoi: „Eu nu înţeleg, care este esenţa problemei? Bacalaureatul este un examen care nu garantează că toţi, sută la sută, îl vor susţine.”

Analistul Oazu Nantoi este de părere că decizia autorităţilor de la Comrat de a elibera diplome de bacalaureat care să nu includă nota la limba română pentru elevii care au eşuat examenul la această disciplină ar fi mai degrabă una politică şi departe de grija pentru soarta absolvenţilor de liceu.

Reprezentanţi ai autorităţilor din Gagauz-Yeri au fost citaţi de mai multe surse media că vor contesta în instanţa de judecată denumirea disciplinei incluse la examenul de bacalaureat, întrucât în Constituţie limba se numeşte moldovenească, în timp ce Ministerul Educaţiei cere notă pentru disciplina „limba română”.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG