Linkuri accesibilitate

Matrapazlîcuri pe bani universitari (Timpul)


Milionarii politicieni moldoveni (Adevărul).




Incidentul de la Universitatea Slavonă în care jurnalistul Oleg Brega, însoţind la această instituţie o studentă care vroia să-şi transfere actele la o altă universitate, a fost insultat de rectorul Oleg Babenko şi luat la pumni de garda sa, continuă să stârnească reacţii şi comentarii în presă. Ziarul Timpul dedică acestui caz tocmai patru articole.

Din primul aflăm în detalii cum s-a produs incidentul, iar din altele două, întitulate „Debandadă cu diplome la Universitatea Slavonă” şi „Matrapazlîcuri pe bani universitari” aflăm că absolvenţii din acest an ai instituţiei au primit diplome false, motiv din care nu s-au putut înscrie la masterat, şi că din banii de pe taxele plătite de studenţi administraţia instituţiei încearcă, se pare, să se pricopsească ea şi copii săi.

„Incidentul confirmă un adevăr despre care am scris de mai multe ori”, scrie la rândul său editorialistul Constantin Tănase, „şi anume în că R. Moldova se trăieşte în două lumi paralele, una fictivă, pe care o vedem la Tv, şi alta adevărată, despre care se vorbeşte doar cu ocazia unor scandaluri”. A trebuit să apară acest scandal ca să aflăm ceea ce de fapt ştim cu toţii, mai scrie Tănase, că după 20 de ani de independenţă nu băştinaşii sunt adevăraţii stăpîni în R. Moldova, ci „minoritatea imperială rusă”.

Ziarul ne mai anunţă că urmare a cazului cu examenele de bacalaureat la limba română nereușite de mai mai mulţi liceeni găgăuzi cărora autonomia le-a emis propriile acte de studii, potrivit unei dispoziţii emise de başcanul găgăuz Formuzal, scrisorile scrise în limba de stat vor trebui să fie traduse în limba rusă ca să fie examinate de administraţia găgăuză.

Ziarul Adevărul îi deconspiră astăzi pe mai mulţi politicieni moldoveni, milionari acasă, care ar avea obligaţiuni fiscale şi restanţe de ordinul milioanelor faţă de bugetul României unde ar avea afaceri. Printre aceştia ziarul îi enumeră pe deputatul democrat Valeriu Guma, Anatol Stati, Valeriu Ciapchin, Victor Şelin, Vitalie Iurcu, Vladimir Baldovici, dar şi premierul Vlad Filat. Reacţia purtătorului său de cuvânt, Igor Volniţchi a fost că la mijloc ar fi o eroare, chiar dacă ziarul face trimitere la datele oficiale ale ANAF, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală din România.

În aceiaşi publicaţie, Igor Caşu face o incursiune în istoria găgăuzilor şi povesteşte cum au venit în Basarabia, cum au votat în Sfatul Ţării în 1918 şi cum s-au rusificat ulterior, în perioada sovietică, ajungînd să sprijine cu tot elanul păstrarea URSS.

Şi „Occidentul a dorit păstrarea URSS”, scrie la rândul său Jurnal de Chişinău, citându-l pe primul lider al Belorusiei de după destrămarea imperiului, Stanislav Şuşchevici, căruia ziarul i-a luat un interviu. Acesta afirmă pe paginile Jurnal-ului că acordul încheiat în 1991 la Rezervaţia Naturală „Belovejskaia Puşcea”, al cărui semnatar este, a avut avantajul că a împiedicat modelul iugoslav de destrămare al URSS, dar că semnatarii acelui document au mers împotriva „celor care insistau să nu se realizeze dezagregarea, şi anume Bush, Mitterrand, Helmut Kohl şi alţi politicieni occidentali”.
XS
SM
MD
LG