Linkuri accesibilitate

Evoluțiile politice din Turcia preocupă Nato


Turcia este prezentă cu militari în zone fierbinți din Afganistan și Libia, dar flota aflată în prezent în apropierea coastelor libiene nu are comandant.




In Turcia, conducerea armatei a demisionat si a fost inlocuita. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela evaluează impactul acestei mutari asupra Aliantei NATO.

Demisia comandantilor armatei din Turcia este privita ca incheierea inclestarii, care dureaza de decenii, dintre armata, pe de o parte, ca aparatoare a idealurilor laice ale intemeietorului statului tuc, Mustafa Kemal Ataturk si conducerea civila, avind in frunte acum, un partid de sorginte islamista. Aceasta este fara indoiala o problema interna a Turciei, dar preocupa Alianta NATO, pentru ca armata acelei tari este cea de-a doua, ca marime, din Alianta, si orice desfasurare care-i poate afecta capacitatea operationala, atrage atentia.

Dupa cum se stie, la 29 iulie, seful statului major general,
Generalul Isik Kosaner la o ceremonie la Ankara în 2010

Isik Kosaner si sefii infanteriei, marinei si aviatiei militare au cerut sa se pensioneze, inainte de termen. Kosaner a explicat ca nu mai poate conduce armata atîta cit timp 250 de ofiteri activi si in retragere, intre care generali si amirali, sint detinuti fara motiv.

Decizia a survenit dupa ce 22 de militari de rang inalt au fost inculpati pentru vina de a fi participat la o campanie, pe Internet, impotriva guvernului. In plus, a existat si o disputa intre conducerea armatei si guvern cu privire la avansarile in grad ale unora dintre cei aflati la puscarie, acuzati fiind ca ar fi conspirat impotriva regimului.

Analisti politici considera ca demisiile de la virful armatei nu sint o problema in sine, dar „problema reala o constituie arestarile” – asa cum declara Gareth Jenkins, citat de Christian Science Monitor. El spune ca 12 la suta dintre generalii si amiralii turci sint in inchisori. Analistul crede ca, in afara de influenta politica, care e pierduta de mult timp, armata isi vede diminuata capacitatea operationala.

De exemplu, Turcia este prezenta cu militari in zone fierbinti din Afganistan si Libia, dar flota aflata in prezent in apropierea coastelor libiene nu are comandant. Vice amiralul, Kadir Sagdic, comandantul marinei din zona sudica a fost arestat vara trecuta, sub acuzatia ca ar fi planuit un puci.

Presa turca este sceptica cu privire la capacitatea inlocuitorului lui Kosaner, generalul Necdet Ozel, care a condus inainte politia militara. Generalul nu are experienta in NATO si nu a beneficiat de pregatire in Statele Unite. Amiralul Mike Mullen, seful statelor majore americane, a declarat pe de alta parte ca anticipeaza o tranzitie normala la conducerea armatei Turciei, adaugind ca nu a vazut nici o dovada ca relatiile militare sint afectate de cele intimplate.

Alti analisti saluta faptul ca, in Turcia, dupa decenii in care armata a jucat rolul de aparator al ordinii constitutionale, rasturnind de trei ori guverne, acum controlul civil pare a fi deplin.
XS
SM
MD
LG