Linkuri accesibilitate

„Ipostaza umilitoare a fondatorilor statalităţii”


Cum ar trebui să cinstim personalităţile care au făurit independenţa Republicii Moldova?În ultima şedinţă înainte de vacanţă, parlamentarii democraţi şi liberali au respins iniţiativa PLDM de a acorda, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de independenţă o serie de privilegii cum ar fi pensii mai mari sau paşapoarte diplomatice, deputaţilor din parlamentul care în august 1991 a adoptat declaraţia de independenţă a Republicii Moldova. Iar unii din deputaţii de atunci au ţinut astăzi să-şi exprime indignarea. Pentru ce ar trebui răsplătiţi parlamentarii „independenței” şi în general de ce trebuie marcată aniversarea independenţei cu privilegii sau premii naţionale noi? Liliana Barbăroşie:


Privilegii pentru făuritorii independenţei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link directSemnatarii declaraţiei de independenţă şi-ar dori nu neapărat privilegii sau favoruri, cît dovada respectului purtat de societatea în ansamblu şi legislatori în particular, astfel aş rezuma explicaţia pe care a oferit-o Europei Libere unul dintre semnatarii declaraţiei de independenţă, ex-deputatul în primul parlament al statului independent Republica Moldova, Pantelei Săndulachi:

Pantelei Săndulachi
„Statutul votantului declaraţiilor de independenţă este şi statutul fondatorului statului şi în toate republicile fostei Uniuni, pentru că aici a fost cea mai mare lovitură dată în secolul trecut în Europa, a fost stabilit încă demult pentru toţi. În Ţările Baltice legea aceasta au adoptat-o încă în 1996 şi acolo este mult mai consistent acest statut, chiar sub aspect financiar – 50 de procente din toate veniturile deputatului. În Ucraina – 2 mii de euro. Dar ceea ce s-a întâmplat la noi este pur şi simplu o depăşire a bunului simţ.”

Fostul deputat s-a arătat nemulţumit de ipostaza umilitoare, la părerea sa, în care s-au pomenit „părinţii fondatori” ai statului moldovenesc din cauza deputaţilor de astăzi.

„Noi nu am venit să cerşim nimic. Nu ne-am stabilit nici un privilegiu atunci când o puteam face şi nu ne trebuie nici acum. Au deformat într-atât totul, de parcă am vrea pensii. Nici nu se vorbeşte acolo de pensii, ci de un statut special pentru votantul declaraţiei. Noi eram obligaţi să ni-l atribuim, dar poate am avut prea multă modestie. Sau să vă dau alt exemplu. Recent, Republica Cehă a adoptat un act legislativ unde statul aduce compensaţii materiale la toţi cei care au luptat cu comunismul. Noi nici asta nu am cerut, pentru că ştim în ce stare este statul nostru. Deşi am fost umiliţi pe timpul regimului lui Voronin. Nici nu puteam merge la 27 august să depunem flori la monumentul lui Ştefan…”

Pantelei Sandulache este membru al unei asociaţii a deputaţilor din anul 91 care a deplîns astăzi într-o conferinţă de presă faptul că legea prin care trebuia să se fi stabilit statutul special pentru semnatarii declaraţiei de independenţă, a devenit, la părerea lui Sandulache, obiectul unui „tîrg politic” între componentele alianţei de guvernare.

Vasile Nedelciuc
L-am întrebat însă pe Vasile Nedelciuc, deputatul primului parlament care a participat la editarea textului declaraţiei de independenţă, dacă împărtăşeşte revolta reprezentanţilor asociaţiei de foşti legislatori:

„Pot să vă spun doar că în asociaţia aceasta există foarte multă lume care în anii ceea nu erau chiar „în prima linie”, ca să spun aşa, nu erau prea activi, dar acum sunt. Nu îi acuz, dar n-aş vrea să apar într-o lumină proastă şi m-ar deranja dacă subiectul nostru şi tema Parlamentului 90 ar acoperi marele probleme fierbinţi, inclusiv politice, pe care le au partidele politice de la putere.”

Cum ar trebui totuşi să marcăm independenţă şi să cinstim personalităţile care au făurit-o, fără ca această sărbătoare să devină una formalistă? Iată cum răspunde la această întrebare Valeriu Muravschi, primul şef de executiv al Moldovei independente:

Valeriu Muravschi
„Printre toate celelalte probleme pe care le avem, noi mai avem una – uităm foarte repede trecutul, nu suntem recunoscători, ne gîndim că de noi depinde totul. Invidia, gelozia. Desigur că pentru această ţărişoară, Republica Moldova, această aniversare este importantă. Şi prin aceste manifestări, omagieri, educăm generaţia viitoare. Din alt punct de vedere, nu ne putem mîndri cu mari succese. De aceea, acest jubileu ar trebui să-l petrecem mult mai modest. Ar fi mai corect din punctul de vedere al sărăciei în care trăim. Revenind la problema cu deputaţii din primul parlament, mai există şi rivalitatea aceasta între partidele de la guvernare ca nu cumva cineva să facă ceva fără celălalt. Orice pas al unui partid este interpretat ca un piar. Din păcate, tot aştept să se maturizeze clasa aceasta politică, să avem nu numai politicieni, dar şi oameni de stat care, cum a spus Churchill, politicienii se gîndesc la viitoarele alegeri, iar oamenii de stat - la viitorul naţiunii. Din păcate, încă nu avem oameni de stat.”

Din cei 383 de deputaţi în primul parlament moldovenesc, declaraţia de independenţă a fost semnată de 270.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG