Linkuri accesibilitate

Neîncredere și impas politic și financiar în Statele Unite


Ce se ascunde în spatele deciziei agenției de credit Standard & Poor's.





La putin timp dupa reducerea ratingului Statelor Unite de catre agentia Standard & Poor's (S&P), cele doua mari partide, republicanii si democratii, au inceput sa dea vina unul pe celalalt, pentru cele intimplate. Cum se va reflecta acest fenomen asupra continuarii discutiilor cu privire la reducerea datoriei ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Problema se pune in felul urmator: este decizia agentiei de credit Standard & Poor's (S&P), mai mult consecinta datoriei americane in sine sau, mai curind, asa cum pare a rezulta din comunicat este cauzata de neincrederea in capacitatea clasei politice de la Washington de a gasi solutii la criza datoriei publice?

In speta – este vorba despre acea prevedere a intelegerii cu privire la ridicarea plafonului datoriei publice, care spune ca va fi creat un comitet bipartizan in Congres, care sa gaseasca alte surse de a economisi inca circa 1,5 mii de miliarde de dolari. Acest comitet, care urmeaza sa fie constituit, trebuie sa se puna de acord pina la sfirsitul lui noiembrie, in cauza contrar urmind sa fie aplicate reduceri prestabilite, unele extrem de nepopulare politic.

Dar comisia de 12 persoane este de-acum criticata, chiar inainte de a fi numita. Si multe critici vin de la gruparea Tea Party, care, din interiorul Partidului Republican a avut un impact major, in recentele dispute, cu privire la datoria publica. Pentru militantii tea party comisia respectiva este exact ceea ce ei nu îsi doresc: un numar restrins de membrii ai Congresului, „elita politica”, care ar putea fi tentati sa faca compromisuri si care vor lua decizii in numele tuturor membrilor Congresului, multe dintre acestea, in spatele usilor inchise.

Or, numerosi membrii Tea Party cred ca tocmai compromisul politic, dictat de principiul „o mina spala pe alta” a adus tara in situatia in care este acum. Danny Panzella, un activist Tea Party din statul New York, citat de Reuters spune ca acest super-comitet este „anti-democratic”, chiar „anti-american” pentru ca, in conformitate cu intelegerea, daca se ajunge la un acord, acordul va deveni lege fara ca procesul luarii deciziei sa urmeze calea normala, in democratia americana.

O alta nemultumire este legata de ce se va intimpla daca comitetul nu se pune de acord, in acel caz, tot in conformitate cu intelegerea, o mare parte a reducerilor urmind sa fie suportate de bugetul apararii. Or, pentru multi conservatori, bugetul apararii este un capitol tabu.

Ministrul american al apararii, Leon Panetta si-a exprimat si el ingrijorarea. Acum, Congresul este in vacanta pentru cinci saptamini. Comitetul va fi creat in septembrie si trebuie sa gaseasca solutii pina la 23 noiembrie. Democratii spun ca reprezentantii lor vor ridica din nou problema surselor de venit, sugerind revizitarea Codului fiscal. Republicanii insa vor numi membrii in comisie care nu sint dispusi sa accepte nici un fel de mariri de impozite. Impasul previzibil a fost probabil una dintre temerile care au generat reducerea ratingului de tara de catre Standard & Poor's (S&P).
XS
SM
MD
LG