Linkuri accesibilitate

Moldova va merge acolo unde poporului îi va fi mai bine


Chișinău, 27 august 1991
Chișinău, 27 august 1991

La 20 de ani de la declararea independenței, opiniile unui spirit lucid: Valeriu Bulgari.





O discuție cu fostul deputat si fostul vicepremier Valeriu Bulgari, actualmente preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, la 20 de ani de la proclamarea independenței - speranțe, realități, prognoze.

Interviul matinal la Europa Liberă: cu Valeriu Bulgari despre actuala situație politică și perspectivel de viitor ale R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:34 0:00
Link direct


Valeriu Bulgari în studioul Europei Libere

Valeriu Bulgari: „La ziua declarării independenței, Moldova nu avea politicieni experimentați pentru un stat independent.”

Europa Liberă: De aceea nici n-a fost consolidată independența?

Valeriu Bulgari:
„Una din cauze este și lipsa clasei politice moldovenești. Atunci erau foarte diverse opinii, s-au discutat, s-au manifestat în diferite documente nu prea perfecte și ca rezultat avem multe de făcut până la perfecțiune.”

Europa Liberă: La care documente imperfecte vă referiți?

Valeriu Bulgari:
„Inclusiv Constituția. Nu mai vorbesc de celelalte acte care reglementează activitatea economică, privatizarea la acel timp, reglementarea fiscală, multe au fost făcute pe emoții.”

Europa Liberă: Și dumneavoastră, Valeriu Bulgari, ați făcut parte dintr-un partid de guvernare, Partidul Democrat Agrar. A avut metehne acea formațiune politică?

Valeriu Bulgari:
„Eu n-am văzut vreun partid care să nu aibă metehne. La acel timp, bineînțeles, conducătorii din structurile agriculturii erau oameni foarte influenți.”

Europa Liberă: Influenți dar incompetenți?

Valeriu Bulgari:
„Erau destul de influenți la alegători, dar ca oameni de formare și lansare a unui stat nou, bineînțeles că eram incompetenți, erau mulți, inclusiv Valeriu Bulgari, fiind membru de partid atunci. La momentul declarării independenței se intersectau două forțe.

Pe de o parte, apăsarea de mai multe decenii a mono-ideologiei comuniste. Mai mulți oameni vroiau sa-și reabiliteze credința, să creadă liber, să aibă opinia proprie liberă și erau influențați de această forță motrică destul de mare. O altă forță care acționa era propriu-zis eliberarea națională. Aceste două curente, destul de influențe, destul de importante, s-au vectorizat într-o mișcare unică.

Dar pe urmă, cand am stat să clasificăm ce-i asta eliberare de mono-ideologie și ce-i asta eliberare națională, aici au apărut divergențele, dat fiind faptul că țara noastră nu este mono-națională. Cei care reprezentau etniile erau bucuroși numai de scăparea de mono-ideologie, dar nu de eliberare națională. Și aici au apărut un șir de contradicții.”

Europa Liberă: Domnule Bulgari, dumneavoastră sunteți considerat unul din cei care ați edificat Autonomia Găgăuză. Pentru că acum acest incident începe să se transforme într-un conflict dintre Chișinău și Comrat, haideți să vedem unde s-a greșit și ce s-a greșit?

Valeriu Bulgari:
„Eu am fost numit de către guvern Președintele Comisiei de Implementare a Legii despre Autonomia Găgăuză. Autonomie culturală mai mult era. Atunci ni se părea că facem un lucru destul de veridic, bun. Adică împăcam spiritele la moment. Dar acolo era un lanț de probleme, dar deasupra era problema națională.

Când se crea Găgăuzia, nu se mai contopeau două forțe, cum ar fi eliberarea de mono-ideologie comunistă și eliberare națională, dar era numai problema națională. Adică: ce vor face găgăuzii în viitor, cum vor vorbi, unde vor învăța, etc.”

Europa Liberă: Legea din 1994, cu privire la înființarea UTAG, e o lege bună?

Valeriu Bulgari:
„Aici voi face o paralelă cu formarea
o clasă politică, încă nu bine formată, nu poate să creeze legi perfecte.

clasei politice. Nu poate o clasă politică, încă nu bine formată, să creeze legi perfecte. Am făcut la timpul acela ce am putut. Azi cand analizăm această lege, bineînțeles că-i găsim multe neajunsuri.”

Europa Liberă: Care sunt lacunele acestei legi?

Valeriu Bulgari:
„Co-raportul dintre puterile centrale și cele locale. În sens de autonomie teritorială, probabil este delegat prea mult. Ca autonomie culturală, probabil nu este fixat îndeajuns care este marginea autonomiei culturale, ca parte componentă a Republicii Moldova. De aceea apar și aceste probleme de studiere a limbii de stat. În autonomie, în activitățile publice, timpul ne arată că aceste probleme sunt destul de sensibile, dar ele n-au fost fixate atunci în lege, și nici în alte regulamente. Apar abia acum, la susținerea bacalaureatului la limba de stat.”

Europa Liberă: Credeți că o parte din vină să și-o asume și Chișinăul, pentru că cei din Autonomie nu studiază suficient de bine limba română?

Valeriu Bulgari:
„Nu e chestia cine să-și asume vina. Dacă era fixat foarte clar atunci în lege că iată este delimitarea culturală, dar sunt și niște obligațiuni. Atunci cand eu obțin o valoare, trebuie să știu cu ce-s dator pentru această victorie, această obținere. Dacă era fixat mai bine în lege, probabil că nu apăreau și aceste divergențe azi.”

Europa Liberă: Cum vă explicați faptul că în Găgăuzia nu se vorbeșe deloc limba de stat, mai mult se vorbește limba rusă? Chiar nici găgăuza nu prea se vorbește.

Valeriu Bulgari:
„Iată așa și explic. Aceasta n-a fost fixat chiar și în legea despre funcționarea limbilor pe teritoriul Găgăuziei. N-au fost fixate în acea lege despre creearea Autonomiei Găgăuze anume aceste capitole: care limbă și în ce domeniu trebuie să funcționeze. Și dacă n-a fost fixat în lege, bineînțeles că fiecare a interpretat așa cum a vrut.”

Europa Liberă: Acest conflict are mai mult o tentă politică?

Valeriu Bulgari:
„Mai mult o tentă politică din partea găgăuză. Ar însemna că trebuie de respectat, în primul rând, legislația Republicii Moldova, de respectat regulamentele și legile despre Autonomia Găgăuză, și de trăit în pace, și de studiat limba de stat, de știut cultura întregii țări și găgăuzii în particular.”

Europa Liberă: Ce trebuie să întreprindă actualmente guvernul?

Valeriu Bulgari:
„Aici permiteți-mi să nu dau sfaturi, că nu sunt un expert.”

Europa Liberă: Dar ce ați sugera pentru împăcare? De ce în Găgăuzia nu se vorbește limba de stat?

Valeriu Bulgari:
„Nu se respectă legislația despre
Trebuie de respectat legislația. Perfectă sau nu, dar trebuie de respectată.

funcționarea limbilor. Pentru aceasta Republica Moldova nu are nicio sancțiune față de nimeni. Trebuie de respectat legislația. Perfectă sau nu, dar trebuie de respectată. Dacă nu ne place legea, înaintăm propuneri pentru a o perfecționa.”

Europa Liberă: Vorbim despre o altă problemă durută pentru Republica Moldova – Transnistria. Era inevitabil acel conflict armat de la Nistru, atunci când Moldova și-a proclamat independența?

Valeriu Bulgari:
„S-a declanșat un război moldo-rus, care

a fost în interiorul Republicii Moldova, cu susținerea Moscovei prin Armata a 14-a. El n-a influențat pozitiv nici dezvoltarea Moldovei, nici relațiile moldo-ruse, nici relațiile interne între Chișinău și Tiraspol, și nici viața oamenilor din stânga Nistrului. Dacă n-a fost țara integră, bineînțeles, ca nici viața oamenilor din dreapta Nistrului. Noi spuneam Transnistria, dar el e pământul de pe partea cealaltă de Nistru. Eu și azi regret ca a avut loc acel război. El foarte mult a împiedicat dezvoltării acestui stat nou-creat.”

Europa Liberă: În acești 20 de ani Moscova a vrut să scape de sub influența sa Republica Moldova?

Valeriu Bulgari:
„Hotarele puterilor mari nu le creează puterile mici. Cei care păstrează influența asupra altor popoare, pământuri, țări – păstrează așa-numitul status-quo.
Hotarele puterilor mari nu le creează puterile mici.

Nu este Moldova, nici România, nici Bulgaria și nici Luxembourgul, sunt așa numitele puteri mari din punct de vedere militar. Iată dacă și Rusia este o putere mare militară, și SUA sunt o putere mare militară, influența SUA prin intermediul NATO în Europa, probabil este de a menține acest echilibru. Dacă nu a fost înțeles între puterile mari unde este influența fiecăruia, probabil că Moscova și-a arătat poziția și prin acest conflict militar.”

Europa Liberă: De fapt Moldova în acești 20 de ani de independență a răspuns la întrebarea încotro vrea să meargă, înspre est sau spre vest?

Valeriu Bulgari:
„Eu mă gândesc că Moldova n-o să
Moldova va merge acolo unde poporului îi va fi mai bine...

răspundă încă mulți ani. Moldova va merge acolo unde poporului îi va fi mai bine, unde mai bine se va realiza acea mare speranță pusă încă în 1991 la declararea independenței.”

Europa Liberă: Sunteți parte a acestui popor. Unde trebuie să meargă Republica Moldova?

Valeriu Bulgari:
„Moldova va fi deschisă pentru relații politice atât cu estul cât și cu vestul, se va împrieteni cu acele țări care au o mai bună influența asupra traiului, asupra dezvoltării țării noastre. Și acei care vor avea o mai mare influență pozitivă, aceia vor deveni prieteni mai apropiați. Avem prieteni și la vest și la est. Noi nu putem
Amplasarea noastră geografică nu ne permite să fim un aliat al unei puteri militare.

spune azi că în procesul de influență militaro-politică a puterilor mari Moldova va fi un aliat foarte ferm cu una din puteri. Însăși amplasarea noastră geografică nu ne permite să fim un aliat al unei puteri militare.”

Europa Liberă: Vorbiți de prietenii pe care îi are și trebuie să-i mențină Republica Moldova, printre care și Federația Rusă. Un prieten poate șantaja Moldova fie cu majorări de prețuri la gazele naturale, fie cu embargouri pentru producția viti-vinicolă?

Valeriu Bulgari:
„Probabil m-ați citat exagerat. Nu am spus prieten - Federația Rusă. Am spus că în cazul când va influența benefic asupra dezvoltării Republicii Moldova. Dacă nu influențează benefic, lista pentru prieteni este închisă.”

Europa Liberă: Prin ce e săracă Moldova?

Valeriu Bulgari:
„Of, dacă mai rămâne loc pentru of-uri. Acțiunile politice și economice ale fostelor guverne, inclusiv în acel unde am fost și eu membru al guvernului, nu au fost chibzuite și nu au fost destul de bine puse la punct.”

Europa Liberă: Dacă pui cărămida greșit la fundament, casa nu se construiește. În funcția pe care o dețineți, astăzi sunteți mai aproape de omul pământului, de țăran. Cele mai mult afectat de sărăcie sunt localitățile rurale.

Valeriu Bulgari:
„Politica agrară, sau politica de susținere a fermierilor pendulează. Unele guverne spun că numai agricultura trebuie în Republica Moldova. Altele spun că putem trăi și fără agricultură. Iată încă lipsa unei politici foarte consecvente a buissnesului agrar, a agriculturii în general, a exportului produselor agricole în stare proaspătă, congelată, prelucrată, gestionarea tehnologiilor hi-tech din Occident, că numai acolo sunt tehnologiile avansate.

Cumpărarea acestor idei din Occident n-a fost o prerogativă a tuturor guvernelor pe parcursul acestor 20 de ani. Aici ne-am împiedicat. În unele sate apar livezi supra-intensive, apar frigidere frumoase, apar exporturi de fructe, de struguri, de fructe uscate. Vinurile au fost si vor fi cărțile de vizită ale Republicii Moldova. Dar celelalte 3-4-5 mărfuri care n-au fost susținute la timpul dat au adus lipsa de venituri în spațiul rural. Dar dacă nu-s venituri, nu sunt nici bani la populație.”

Europa Liberă: De ce nu vin investiții în domeniul agrar?

Valeriu Bulgari:
„Nu numai în domeniul agrar. Investiții serioase nu sunt. In primul rând de aceea că Moldova este inclusă în lista țărilor cu conflict militar. Cei care au mulți bani, care pot investi solid, în primul rând studiază „unde”, apoi „cu cine”. Și atunci cand studiază „unde”, se feresc de acest conflict militar. Și pâna punctul pe „i” nu va fi pus pe acest conflict, noi să nu așteptăm mari investiții.

Vor fi investiții fugitive, cu țârâita și care pot dispărea într-o săptămână, imediat. Au demotat-o și au plecat. Dar investiții care să trăiască 30-40 de ani – nu vor apărea. Doi, pendulismul politicilor. Iată când patru ani susținem o direcție, peste trei ani altă direcție, susținerea unor ramuri, peste ceva timp alte ramuri. Și atâta timp cât pendulismul acesta în politică există, investitorii serioși nu vor să aibă de a face cu Moldova.”

Europa Liberă: În câți ani vom putea vorbi despre o
Coacerea și perfecționarea clasei politice, respectiv, perfecționarea cadrului normativ, stabilitatea politică, relațiile est-vest să le punem în beneficiul țării.

agricultură performantă?

Valeriu Bulgari:
„Aceste procese eu cred că vor merge paralel. Coacerea și perfecționarea clasei politice, respectiv, perfecționarea cadrului normativ, stabilitatea politică, relațiile est-vest să le punem în beneficiul țării.”

Europa Liberă: Toate acestea de cât timp au nevoie?

Valeriu Bulgari:
„Azi mă gândesc că nu scăpăm fără o generație încă.”

Europa Liberă: Pe cât de mult joacă festa moldovenilor mentalitatea lor, uneori foarte păguboasă, că sunt cei mai harnici?

Valeriu Bulgari:
„Asta e lăudare. Eu la această glumă răspund cu o glumă: Cine a mai spus așa în afară de noi? Dacă ar spune, să zicem azi, nemții, francezii, japonezii, americanii, chiar și rușii, ar spune că noi suntem foarte harnici, foarte disciplinați, atunci și eu aș crede. Dar eu nu prea am auzit de la nimeni.

Ne spun numai că suntem primitori, că suntem veseli, că putem bea vin. Dar de lucrători foarte cinstiți și foarte onești nu prea am auzit. De aceea și am spus despre generația nouă care au văzut cum trăiesc popoarele bogate, am în vedere cei care au emigrat și cei care au făcut școală.”

Europa Liberă: Criza identitară influențează într-un fel asupra situației în care s-a pomenit Moldova astăzi?

Valeriu Bulgari:
„Sigur că da. Și sărăcia tot e un factor care o să ne aducă la soluționarea acestei probleme mai rapid. Noi trebuie să luptăm toți cu sărăcia ca să trăim decent. Și atunci cand găsim alt scop, acest proces de consolidare se va petrece probabil cu alte ritmuri.”

Europa Liberă: Este adevărat că e vina agrarienilor că pana la urmă nu s-a spus foarte clar în Constituție ce limbă se vorbește în Moldova?

Valeriu Bulgari:
„Nu numai politicienii. De ce experții în materie n-au putut să explice întregii țări corect denumirea? De ce o bună parte nici azi nu vor să recunoască denumirea corectă a limbii?”

Europa Liberă: Care e denumirea corectă?

Valeriu Bulgari:
„Limba română. Nu punem la îndoială.
Indoielile numaidecât dizolvă resursele de cucerire a scopului.

Iată noi de câte ori puneam la indoială independența, denumirea limbii, că avem sau nu stat, cu cât mai mult puneam la indoială aceste evenimente, cu atât mai mult ele stau mai departe de noi. Indoielile numaidecât dizolvă resursele de cucerire a scopului.”

Europa Liberă: De ce clasa politică se teme de adevăr?

Valeriu Bulgari:
„Că reprezintă diferite spații electorale.”

Europa Liberă: Atât timp cât nu vorbim adevărul, spunem minciună. Atât timp cât minciuna e pusă în capul mesei, planează suspiciuni în societate...

Valeriu Bulgari:
„Aici este adevăr, este istorie, dar este și politică. Adevărul se scrie în Biblie, istoria se exprimă de istorici, dar politicul exprimă ceea ce este necesar electoratului.”

Europa Liberă: Bine, dar politicienii nu se amăgesc pe ei, prostesc poporul.

Valeriu Bulgari:
„Deseori vrând să placă electoratului, mai deviază de la adevăr.”

Europa Liberă: Nu e o abordare greșită?

Valeriu Bulgari:
„Îmi pare că da.”
XS
SM
MD
LG