Linkuri accesibilitate

Bulgaria se simte ferită de criză


Premierul Boiko Borisov
Premierul Boiko Borisov

Pentru moment, Sofia nu mai vrea să adere în zona euro.



Primul ministru Boiko Borisov a anunțat că problemele pe piețele americane nu vor putea afecta Bulgaria care menține o disciplină financiară excelentă. El a anunțat că în cel mult o lună, mult comentata agenție „Standard & Poor’s” va majora ratingul de țară a Bulgariei. „Sunt convins că în septembrie ratingul se va mișca în sus. Aici se respectă toți parametri unei politici financiare moderne – cheltuim modest – numai în proiecte de infrastructură – autostrăzi, stații de epurare, porturi. De acolo în următorii ani în buget vor intra bani mulți”, a declarat primul ministru.

El și-a exprimat optimismul că evoluțiile negative pe piețele internaționale nu vor afecta finanțarea europeană a proiectelor de infrastructură. „Nu numai că nu am îndoieli în aceasta privință, dar acum două zile de la Comisia europeană ne-au permis ca experții Băncii mondiale și Băncii europene de investiții care lucrează la aceste proiecte să fie plătiți din fondurile operative ca să putem îmbunătăți gradul de absorbție”, a spus Borisov.

El a avertizat că Bulgaria nu va adera la zona euro până când aceasta nu se va disciplina. După el, deficitele bugetare în țările membre trebuie menținute sub 3%, așa cum este fixat prin legea Consiliului monetar cel al Bulgariei. Abia atunci Sofia se va putea gândi din nou la aderare.

Ex-premierul Ivan Kostov, lider al dreptei parlamentare, însă a avertizat că noua criză a datoriilor nu va ocoli Bulgaria. După el, planul Obama precum și încercarea lui Silvio Berlusconi de a calma piețele europene, nu au avut efectul scontat. Pentru Bulgaria noua fază a crizei va însemna scăderea veniturilor, stagnarea investițiilor și creșterea șomajului. Opinia lui Kostov este împărtășită de mai mulți experți.

Mediile informează astăzi și despre crearea unui stat major anti-criză sub conducerea viceprim-ministrului și ministru de finanțe Simeon Diankov cu sarcina de a urmări evoluțiile pe piețele americane și cele europene.
XS
SM
MD
LG