Linkuri accesibilitate

Legea referitoare la funcționarea limbilor este învechită (Timpul)


Un interviu cu Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente (Jurnal de Chișinău).





Cotidianul „Timpul” publică o serie de interviuri scurte cu intelectuali şi oficiali despre legea privind funcţionarea limbilor, adoptată în 1989. Toate persoanele intervievate – scriitorul Mircea Ciobanu, deputata Corina Fusu, avocatul Victor Panţâru şi scriitorul Ion Ciocanu cred că legea este învechită şi că privilegiază vorbitorii de limbă rusă în defavoarea celor care vorbesc româna.

În editorialul semnat de istoricul Igor Caşu în cotidianul „Adevărul”, se spune că „Vladimir Filat vrea să domnească, nu să guverneze.” Ratingul premierului din ultima jumătate de an, aproape fără intermitenţe, este mai ridicat decât al celorlalţi lideri ai Alianţei, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu. Asta îl împinge pe Filat spre tentaţia de a vrea mai mult – crede dl Caşu. Pe de altă parte, funcţia de preşedinte este ţintită de Vladimir Filat nu atât pentru prerogativele pe care le are instituţia Preşedinţiei la moment, cât şi pentru cele pe care ar vrea să le obţină, mult lărgite decât cele prevăzute astăzi de lege” – este de părere autorul.

Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei, unul dintre cei trei semnatari ai acordului de la Belovejskaia Puşcea (8 decembrie 1991), prin care s-a consfinţit dezagregarea Uniunii Sovietice şi crearea CSI, a oferit un interviu exclusiv pentru Jurnal de Chişinău. Referindu-se la evenimentele ce au avut loc cu 20 de ani în urmă, Leonid Kravciuk a spus că, este complicat să construieşti o democraţie autentică într-un spaţiu care a fost dominat, de-a lungul timpului, de un regim dictatorial.

Komsomolskaia Pravda” scrie că „unele contoare de energie electrică stabilesc tarife de câteva ori mai mari decât sunt acestea în realitate. Ministerul Economiei a iniţiat verificarea contoarelor, nu doar pentru profilactică, dar după cererile utilizatorilor de energie electrică”.
XS
SM
MD
LG