Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Problema este absența voinței politice”


Președintele Barack Obama la anunțul acordului asupra creșterii plafonului datoriilor
Președintele Barack Obama la anunțul acordului asupra creșterii plafonului datoriilor

Președintele a dat vina pe climatul politic, care îngreunează luarea de decizii în politica economică.





De la reducerea creditului de tara de catre agentia Standars & Poor’s, presedintele Obama a ezitat sa se pronunte, dar a facut-o ieri. Ce a spus presedintele american? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Obama si-a exprimat speranta ca reducerea ratingului de tara de catre agentia Standard & Poor’s va da un impuls politicienilor sa rezolve problema deficitului. In primele sale remarci publice de dupa decizia Standard & Poor’s, presedintele Obama a dat vina pe blocajul politic, pentru problemele cu care se confrunta tara, adaugind ca pietele financiare considera inca Statele Unite, ca o tara cu rata maxima.

Obama a spus ca hotarirea Standard & Poor’s nu are la baza scepticism cu privire capacitatea Americii de a-si plati datoriile. Ea survine dupa o luna in care politicienii au avut mari dificultati sa se puna de acord cu privire la extinderea plafonului datoriei ceea ce a pus sub semnul indoielii capacitatea sistemului politic de a actiona eficace. „Nu aveam nevoie ca o agentie sa ne spuna ca e necesara o abordare echilibrata si pe termen lung pentru reducerea deficitului”. El a adaugat: „A fost adevarat saptamina trecuta. A fost adevarat anul trecut. A fost adevarat in ziua in care am devenit presedinte.”

Seful executivului american a insistat ca problemele economice ale tarii pot fi rezolvate si „stim ce trebuie sa facem ca sa le rezolvam.” In ciuda prabusirii bursei new-yorkeze, presedintele nu a cerut insa Congresului sa revina din vacanta si sa ajunga la o intelegere cu privire la reducerea deficitului. El a preferat sa se concentreze asupra comitetului care urmeaza sa fie format pentru a gasi solutii vizind reduceri de cheltuieli de inca 1,5 mii de miliarde de dolari, in urmatorii zece ani.

Presedintele a spus ca in curind va prezenta propriile propuneri de reducere a deficiului, precizind ca sint necesare doua lucruri: reforma fiscala, inclusiv marirea impozitelor celor mai bogati americani, si ajustari modeste ale programelor de ajutor social Medicare si pensiei sociale. „Problema nu este ca nu avem planuri” – a spus Obama, referindu-se la unul apartinind unui grup bipartizan de sase senatori si celui formulat de presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner. Obama a spus, „Problema este absenta vointei politice. Problema este refuzul de a pune ceea ce este in interesul tarii, mai presus de interesul de partid sau ideologic. Asta trebuie sa schimbam”.
XS
SM
MD
LG