Linkuri accesibilitate

13.08 - Chișinău: Serafim Urechean amenințat cu demiterea


Serafim Urechean s-a opus intenţiei parlamentare majoritare comuniste de a subordona Guvernului direcţiile financiare ale administraţiei publice locale.




13 august 2001

Ora Moldovei.

Dan Ionescu: Primarul capitalei, Serafim Urechean, a reafirmat astăzi că se încearcă demiterea sa cu orice preţ. El a mai spus că este gata să protesteze în faţa clădirii Guvernului în cazul în care Executivul va aproba un buget deficitar al municipiului pe anul 2002. Despre toate acestea relatează Sergiu Praporşcic.

Serafim Urechean amenințat cu demiterea.

Primarul municipiului Chişinău, Serafim Urechean, a declarat astăzi la şedinţa primăriei că va protesta personal şi chiar îşi va instala un cort în faţa Guvernului, dacă acesta va aproba un buget deficitar pentru Chişinău pe anul viitor. Serafim Urechean nu a precizat, care este mărimea deficitului bugetar, preconizat de către Executiv. Acest lucru nu l-am putut afla nici de la responsabilii din cadrul Direcţiei finanţe a primăriei.

Primarul doar a comunicat că Guvernul precedent a aprobat pentru anul curent un buget local cu un deficit enorm, fapt ce a pereclitat activitatea administraţiei publice locale. Urechean a declarat: „guvernele vin şi se duc, dar toţi vor să meargă călare pe capitală, deoarece ţara trăieşte din contul municipiului Chişinău, care varsă în bugetul de stat aproximativ 63 la sută din venituri”.

Primarul a declarat că intenţiile Guvernului Tarlev, aşa ca şi ale cabinetelor precedente, este să-l înlăture din funcţie. El a spus că „în judeţe nu se face nimic, în capitală însă nu se termină controalele”.

Amintim că primarul muncipiului Chişinău, Serafim Urechean s-a opus intenţiei parlamentare majoritare comuniste de a subordona Guvernului direcţiile financiare ale administraţiei publice locale. Deputaţii comunişti şi-au motivat deciziile prin faptul că consiliile judeţene nu folosesc conform destinaţiei banii alocaţi de la bugetul de stat.

Deşi comuniştii au votat o asemenea lege, ea nu a intrat în vigoare, deoarece nu a fost promulgată de către preşedintele Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor. Atunci Urechean a supus criticii votul deputaţilor comunişti, el însă a menţionat poziţia şefului statului, declarând că acesta este un om care priveşte treaz lucrurile.

Potrivit unor observatori, guvernarea comunistă ar fi interesată să-l demită pe primarul Serafim Urechean pentru a prelua conducerea primăriei. Observatorii consideră că în acest scop vor fi organizate alegeri locale anticipate, care ar urma să se desfăşoare în urma revizuirii reformei administrativ-teritoriale, preconizată de către comunişti.

Într-o declaraţie recentă, premierul Vasile Tarlev a admis că aceste evenimente s-ar putea produce până la sfârşitul acestui an. Precizăm că împotriva desfăşurării alegerilor locale anticipate s-au pronunţat şi liderii autonomiei găgăuze. Ei au ameninţat Chişinăul cu separarea de Republica Moldova în cazul în care va fi revizuită actuala divizare administrativ-teritoriale a Găgăuz-Yeri şi dacă Parlamentul nu va ajusta legislaţia naţională la statutul autonomiei.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Deşi se află în concediu la Karlovy-Vary, în Republica Cehă, preşedintele Vladimir Voronin nu a uitat să-l felicite astăzi pe liderul comunist cubanez, Fidel Castro, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani. În mesaj se spune printre altele: „apreciind mult dăruirea totală cauzei prosperării poporului cubanez şi idealului lui de libertate, cărora le-aţi dedicat întreaga Dumneavoastră activitate, vă doresc multă sănătate, putere de muncă şi mulţi ani fericiţi. Folosesc acest moment aniversar pentru a-mi exprima încrederea că prin eforturi comune relaţiile de cooperare dintre Republica Moldova şi Republica Cuba vor cunoaşte o dezvoltare ascendentă în beneficiul ambelor ţări şi popoare”.
XS
SM
MD
LG