Linkuri accesibilitate

Iulia Timoşenko, machiajul şi închisoarea


Iulia Timoşenko
Iulia Timoşenko

Încăpăţânarea de a nu arăta că suferă pare să-i câştige admiraţia unui număr crescând de ucraineni.



Poate că preşedintele Victor Ianukovici a sperat că odată în închisoare, fie şi preventivă, Iulia Timoşenko o să dispară de pe scena politică. Numai că după cinci zile de închisoare şi refuzul repetat al tribunalului de a o elibera pe cauţiune, Iulia Timoşenko arată la fel de bine, de radiantă, de coafată, elegantă şi surâzătoare că înainte. Şi de decisă să se confrunte cu oponenţii ei politici, scrie corespondenta Europei Libere, Dasy Sindelar.

Iar această încăpăţânare de a nu arăta că suferă pare să-i câştige admiraţia unui număr crescând de ucraineni, care urmăresc cu sufletul la gură apariţiile Iuliei Timoşenko în tribunal.

Paradoxal, închisoarea s-ar putea dovedi o nouă şi puternică trambulină pentru cariera ei politică. În viitor.

De cinci zile, fosta lideră a Revoluţiei portocalii, trăieşte în celula 242 a închisorii Lukianovski din Kiev – o celulă pe care o cunoaşte din 2001. Atunci a fost arestată sub acuzaţia de fals în acte, acum pentru că ar fi jignit tribunalul care o anchetează pentru acordul din 2009 cu Rusia privind importul de gaze naturale.

Este adevărat că celula este mult mai mare decât cele obişnuite, 17 metri pătraţi, că este dotată cu frigider şi un televizor mic, că are chiar şi o toaletă separată. Dar deţinutele sunt duse la duş odată la cinci zile, iar acest regim nu se vede pe Iulia Timoşenko.

Dar este adevărat că judecătorul i-a permis să-şi folosească garderoba de acasă pentru apariţiile, foarte apreciate cel puţin estetic, din tribunal. Iar Iulia Timoşenko este cunoscută pentru gustul ei remarcabil, eleganţa modelelor pe care le poartă, fie că sunt creaţii ale unor designeri locali sau ale unor case faimoase de modă din lume.

Nu trebuie uitat că Iulia Timoşenko este milionară, avere pe care a făcut-o din comerţul cu gaze, înainte de a intra în politică.

Sigur, au existat şi momente când a fost tracasată, cum a mărturisit singură, de exemplu când gărzile închisorii i-au cerut să-şi scoată din par toate agrafele care-i fixează cocul ei tipic, în stil ţărănesc. Era pentru siguranţă. Dar după cum poate constata toată lumea, agrafele au fost recuperate, de fiecare dată Iulia Timoşenco poartă acelaşi coc inconfundabil.

Iar apariţiile ei în tribunal sunt pe măsura eleganţei: Iulia Timoşenko nu este pusă, in timpul audierilor, într-o celulă specială cum este cazul altor deţinuţi faimoşi ca omul de faceri rus Mihail Hodorkovski. Nici nu trebuie să poate cătuşe la mână. Iar acum, soţul ei a cerut permisiunea să-i aducă mereu câte un buchet de trandafiri albi, ceea ce ar schimba un pic şi scenografia.

Ce nu se schimbă este buna ei dispoziţie, când este salutată de suporteri în faţa tribunalului şi salutul adresat pe un ton ferm şi clar: Glorie Ucrainei.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG