Linkuri accesibilitate

Internetul şi Republica Moldova împlinesc 20 de ani


Interviul matinal la Europa Liberă: cu specialistul în comunicare şi blogger-ul Ion Grosu.



Deşi este o pură coincidenţă, şi internetul, şi Republica Moldova îşi sărbătoresc 20 de ani de la naştere în acest august. Ce este internetul în viaţa noastră, a fiecăruia dintre noi? Cum a supus prin forţa sa Republica Moldova şi care sunt efectele saltului de la tocul cu peniţă şi călimară la „www”? Răspunsuri, opinii, în compania specialistului în comunicare şi cunoscutului blogger Ion Grosu.


Interviul matinal al Europei Libere cu Ion Grosu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:54 0:00
Link direct



Europa Liberă: Acum două decenii, aşa dar, fizicianul Sir Tim Berners-Lee a lansat primul website, după ce inventase cu doi ani înainte World Wide Web-ul, reţeaua mondială largă, Republica Moldova scanda la acea oră „Limbă! Alfabet!”şi cu siguranţă că ar fi scandat şi „Internet!”, dacă bănuia ce amploare şi posibilităţi va oferi „păinjenişul global”. Când a început Internetul pentru dumneavoastră?

Ion Grosu
Ion Grosu: „Da, internetul este un loc unde limba și alfabetul se manifestă la maxim. El a început înainte de 2000, când exact nu țin minte, dar primele conectări prin internet se făceau la acel moment în sălile de calculatoare ale școlilor, fără o interfață cu care ne-am deprins acum, fără un browser. Se făcea în MS-Dos, un program textual cu anumite comenzi, era foarte rudimentar, dacă e să ne aducem aminte.”

Europa Liberă: Bine că n-ați avut boxe din cherestea, meșterite de un coleg, cum am avut eu, cu ceva vreme mai inainte de asta. Multă lume trăiește acum, practic, în internet, domnule Grosu. Ce este bine și ce este rău în internet din punctul Dvs. de vedere?

Ion Grosu: „Orice tehnologie bagă spaimă la început, când se răspândește foarte repede. Mașinile într-un moment erau privite ca potențiale distrugătoare ale omenirii. Sunt mulți oameni care se uita alarmați la viteza cu care internetul intră în viețile noastre. Din punctul meu de vedere este doar o nouă metodă, e adevărat că o metodă fundamental diferită de comunicare. Internetul ne face mai accesibili, face comunicarea mai ușoară, mai facilă între oameni, între instituții, între companii.”

Europa Liberă: Dar când ați înțeles cum să folosiți internetul?

Ion Grosu: „Internetul nu are o rețetă de a fi folosit. Fiecare îl folosește așa cum îi trebuie, are o gamă largă de posibilități, practic nelimitată.”

Europa Liberă: Este ca și în dragoste, se pare...

Ion Grosu: „E ca în viață, doar că creativitatea are o mare șansă de a trece de la idee la realizare mult mai repede. A-ți face un site este mai ușor decât să-și faci o casă. Site-ul și este un fel de casă virtuală, unde te găsesc cei care te caută, ai vizitatori.”

Europa Liberă: Vă puteți imagina acum în afara internetului, rupt total de această pânză care ne înfășoară pe toți?

Ion Grosu: „Da, dar ăsta ar fi un gest de izolare, la fel cum aș putea sa-mi imaginez viața fără electricitate sau viața fără oraș. E un fel de izolare. Internetul deja nu mai este o opțiune pentru omul integrat în societate. Este un factor de competitivitate enormă pentru oameni, instituții. Dacă nu poți folosi internetul, nu ai acces la atâtea oportunități pe care le au alții. Atunci rămâi în urma trenului.”

Europa Liberă: Internetul totuși creează dependență, după cum s-a observat. În ce măsură credeți că e bine ca tot mai mulți oameni, tineri, în primul rând, să devină un fel de internetomani, în sensul trist al acestui cuvânt? Mai ales că sunt destui răutăcioși, care spun că internetul limitează, banalizează personalitatea, n-o mai lasă să intre într-o bibliotecă, să frunzărească o arhaică carte.

Ion Grosu: „Eu sunt sigur că sunt cazuri clinice, poate cazuri interesante pentru psihologi, dar ele sunt mult mai puține decât oamenii ar vrea să creadă. Dependența, inclusiv de televizor, nu a distrus civilizația. Din contra, internetul îmi pare un pas mare înainte, pentru că televizorul fiind un flux de informație, un monolog permanent care te hipnotizează, în internet ai marea ocazie de a da replica. Atunci comunicarea se transformă în dialog, ceea ce e mult mai sănătos.”

Europa Liberă: Iată văd și niște date de la 2010, cetățeanul mediu din Republica Moldova consuma în medie pe săptămână 930 de minute în internet și 929 în fața televizorului. E un fel de luptă, rivalitate între internet și televiziune. În general, Republica Moldova pare a fi un fel de paradis al internetului, deoarece ar fi sărit peste anumite etape. Din punctul Dvs. de vedere cum stăm în acest sens?

Ion Grosu: „Eu cred că stăm ca toată lumea. Internetul se extinde mult mai repede decât alte mari beneficii ale evoluției tehnice, cum ar fi electricitatea, care a ajuns aici mai târziu, radioul a ajuns mai târziu decât în alte țări. Decalajul de întârziere este mult mai mic la internet.”

Europa Liberă: Vorbiți de penetrare?

Ion Grosu: „Nu doar de penetrare. De apariție și apoi de răspândire.”

Europa Liberă: Văd aici că internetul de bandă largă în Republica Moldova, și văd aici un indicator care arata 90% în țară, comparativ cu indicatorul de 50% în lume. Se pare că totuși suntem un fel de semi-campioni sau campioni locali, regionali.

Ion Grosu: „Moldova este o țară mică și implementarea unor soluții tehnice durează mult mai puțin. E la fel ca și companiile de telefonie mobilă care testează unele tehnologii aici pe loc, și Moldova e prima țară care a avut HD-Voice, prima țară care a avut alte facilități, descoperiri, inovații. Dar nu cred că e cazul să ne mândrim cu asta, pentru că, unu, nu prea am contribuit la aceste descoperiri.

Pe de altă parte, dacă e să ne întoarcem la internetul din Moldova și răspândirea lui, eu cred că există o falie mare la nivel de vârstă. Utilizatorul de internet fiind mult mai tânăr decât cei care nu-l utilizează. La noi e mai gravă situația anume pentru că internetul s-a pliat pe niște transformări radicale peste care a trecut Moldova, cum ar fi accesul la calatorii în alte țări, democratizarea, proprietatea privată, limbile străine, care din obiecte la școală s-au transformat în instrumente de comunicare, accesul la noi tehnologii, și prin asta am în vedere chiar și mașini de spălat, mașini casnice, instrumente care nu se găseau în casele oamenilor înainte de anii ’90, pentru că în URSS era un fel de izolare, totuși.

Peste această deschidere fără precedent s-a mai adăugat și internetul, și atunci falia este mult mai mare decât la alte state și în acest sens există o prăpastie digitală mult mai mare, și cred ca ar trebui să fim atenți să vedem cum includem oamenii care nu au acces la aceste noi tehnologii, sau care nu s-au adaptat repede la schimbările radicale prin care a trecut societatea.”

Europa Liberă: Domnule Grosu, am o curiozitate poate ușor naivă. Văd pe internet tot felul de anunțuri că poți face ușor 2000-3000 de euro pe internet – promit aceste anunțuri. Cât de credibile sunt ele, în opinia dumneavoastră? Chiar sunt oameni care câștigă pe net doar făcând un click?

Ion Grosu: „80% din toate emailurile trimise sunt spam. Trebuie să fim foarte atenți când citim aceste lucruri. Internetul are o capacitate de a asigura anonimitatea foarte mare, respectiv responsabilitatea oamenilor cade. Dar sunt oameni care fac bani din internet în Moldova în aceste momente. De fapt, ei o fac prin asigurarea unor servicii mult mai eficient, cu costuri mai mici.

Internetul permite vânzări online, internetul permite crearea unor site-uri foarte repede. Sunt băieți care creează site-uri tip, pe care le vând în toată lumea. Internetul oferă acces la piața globală, și este un factor care deschide oportunități anume pentru afaceri. Acum nu mai sunt companii fără site, companii serioase, cel puțin. La fel și Guvernul s-a raliat la asta. Toate instituțiile statului, practic, au un website, care oferă uneori servicii populației. Eu cred că internetul are șansa de a absorbi unele servicii, unele transferuri bănești și șansa asta poate aduce bani celor care implementează soluții tehnice bune.

Europa Liberă: Apropo de Guvern, autoritățile au o atitudine sănătoasă față de internet? Am auzit dăunăzi un ministru care intenționa să interzică nu știu ce.

Ion Grosu: „În toate țările Guvernul este în urma companiilor, la capitolul inovații tehnice, este drept. Dar Guvernul Moldovei, inclusiv prin crearea centrului de E-guvernare și alte inițiative pe care le are, arată o atitudine sănătoasă. Să sperăm că dorințele lor se vor transforma în realitate cât mai curând.”
XS
SM
MD
LG