Linkuri accesibilitate

„Cine are bun simţ aici, are bun simţ şi în străinătate”


La întoarcerea acasă
La întoarcerea acasă

Moldovenii și comportamentul de grup, acasă și în străinătate.






Cum își petrec zilele de odihnă moldovenii din străinătate reveniți acasă în vacanță și de ce a decis Comisia Europeană să aprobe cererea Madridului de a limita numărul cetățenilor români cu drept de muncă în Spania. Diana Răileanu și rubrica „Lumea din jur”.

Zilele trecute pe una dintre reţelele de socializare pe internet o tânără se întreba de ce moldovenii aflaţi în străinătate respectă regulile ţării gazdă, regulile de circulaţie şi, inclusiv, pe cele ale bunului simţ, dar odată reveniţi acasă se fac a le uita. Trebuie să recunosc că întrebarea ei mi-a stârnit curiozitatea, iar răspunsul l-am căutat la câţiva moldoveni pe care i-am întâlnit în

aeroportul Chişinău la ora când decola avionul cu destinaţia Roma şi ateriza cel din Moscova:

În aripa dreaptă a aeroportului zeci de moldoveni îşi luau rămas bun de rudele care în câteva ore urmau să fie deja în Italia. Printre ei şi Maria Negară care îşi petrecea feciorul în peninsulă. Victor mi-a explicat că munceşte la Roma şi a fost acasă în vacanţă, adăugând că mai mult şi-a ajutat părinţii, decât s-a odihnit:

Victor Negară: „Ei asta şi aşteaptă. Să venim acasă să îi ajutăm pe ei, măcar în puţinul timp în care venim.”

Europa Liberă: De obicei, ce faceţi?

Victor Negară:
„Lucru la ţară.”

Maria Negară: „Şi dacă trebuie şi vaca mulge, şi în prin grădină, iaca ieri am scos cartofi, lucrul care în grădină, în gospodăria omului de la ţară, am mai prăşit. Ştiţi cum, iaca aşa-i.”

Victor și Maria Negară

Victor Negară: „Ei stau cu nepoţii, dar noi îi ajutăm măcar luna aceea care venim în an.”

Victor îmi spune că întorcându-se din Italia aduce acasă nu doar cadouri pentru rude, dar şi aşa numitele „împrumuturi culturale”:

Victor Negară: „Vedem diferenţa de acolo, cum persoanele sunt gentile acolo şi cum aici oamenii mai te-ar da jos. Nu ştiu care sunt acei care te dau jos, acei care au venit de la Italia, sau acei care sunt pe loc. În privinţa culturii oamenilor – lasă de dorit”

Europa Liberă: Dar când vă întoarceţi, importaţi şi bunul simţ din străinătate.

Victor Negară:
„Desigur.”

„Dacă te deprinzi şi ştiu că nu mă dă de ruşine acolo unde e dus. E cuminte şi nu umblă cu diferite prostii. Are grijă de copilaşii lui. Principalul asta e, că mă ascultă şi nu mă face de ruşine unde se duce şi mie nu mi-i ruşine cu dânsul.”

Dacă Victor Negară şi-a ajutat părinţii în vacanţă, Ludmila revenită acasă din Irlanda a făcut reparaţie în apartament şi a trecut pe la medicul-stomatolog:

„Ne-am odihnit, dar şi reparaţie am făcut. E adevărat că am profitat de ocazie să merg la medic, să îmi repar dantura. Nu pentru că în Irlanda serviciile medicului stomatolog ar fi mai scumpe, pur şi simplu am încredere în medicii moldoveni.”


În aripa stângă a aeroportului Chişinău, zeci de moldoveni aşteptau aterizarea avionului Moscova-Chişinău. Printre ei şi Nelly Macari care îmi vorbeşte despre impresiile surorii ei de fiecare dată când revine acasă:

Nelly Macari: „În primul rând preţurile, starea străzilor, drumurilor, iluminarea, adică mentalitatea oamenilor că nu ne mai schimbăm şi nu ne mai civilizăm şi mai este mult până ajungem la civilizaţie, dacă ajungem. Ea întreabă de noi, cei care suntem aici, prin ce se explică? Au trecut parcă 20 de ani de independenţă şi tot stăm şi batem pasul pe loc, chiar parcă mergem înapoi.”

Europa Liberă: Şi Dvs ce răspuns îi daţi?

Nelly Macari:
„Ştiţi, eu mă gândesc că nu sunt oameni competenţi şi gospodari. Ţara noastră este o ţară foarte mică şi dacă fiecare ar ţine la locul lui de muncă şi ar face lucrurile din suflet şi dăruire de sine, atunci şi ordine se poate de făcut. Eu zic măcar curăţenie, asta nu cere foarte mulţi bani.”

Nelly îmi spune că a călătorit în mai multe ţări. O întreb dacă comportamentul moldovenilor în străinătate este diferit de cel de acasă.

Nelly Macari: „Cred că cel care are bun simţ aici îl are şi acolo. Din străinătate poţi să vii cu ceva gusturi schimbate, dar ceea ce este esenţial şi din rădăcină nu îţi schimbă nimeni. Adică, cine este educat aici civilizat, şi nu o să arunce gunoiul pe stradă, acolo la fel o să facă. Dacă te întorci de acolo şi îl vezi pe moldovan că mănâncă răsărită, scuipă pe drum, degeaba se duc acolo. Că se duc să câştige nişte bani şi pe urmă vin şi îi aruncă sub formă de răsăsrită? Ştiţi cum, e o chestie care ne priveşte pe fiecare individual.”

Psihologul Angela Nicolaua constată că deseori, persoana



care revine acasă din străinătate, uită regulile ţării în care s-a aflat şi le copie pe cele ale ţării gazdă. Iată de ce:

„Uitaţi-vă ce se întâmplă. Persoana trăieşte în Italia o perioadă oarecare şi trăieşte după regulile acelea, respectând tot ce se îndeplineşte în Italia. Revenind acasă, el începe să aplice tot ce a învăţat în Italia. Dar, societatea îl impune să se comporte exact aşa cum este popular în Moldova, pentru că conformismul este o formă socială care constă în schimbarea atitudinii sau a comportamentului determinate de preluarea voluntară de către o persoană a comportamentului unui grup.”

Revenind în faţa computerului am observat că discuţia despre bunul simţ al moldovenilor continua. Fără să vreau mi-am amintit de ce mi-a spus Nelly Macari: „Cine are bun simţ aici, are bun simţ şi în străinătate. Iar acest lucru nu îl poate schimba nimeni.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG