Linkuri accesibilitate

Spania interzice pînă în 2012 imigrația românilor fără loc de muncă


La o demonstrație împotriva măsurilor de austeritate la Madrid
La o demonstrație împotriva măsurilor de austeritate la Madrid

Nu sint afectați românii stabiliți deja în Spania, ci doar cei care aveau planuri să se mute acolo.




Comisia Europeană a aprobat astăzi cererea Spaniei de a restricționa accesul lucrătorilor români pe piața spaniolă a muncii până la data de 31 decembrie 2012. Spania este țara Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a șomajului, peste 20 la sută. Despre posibile consecințe și felul cum au reacționat autoritățile române relatează de la București Sabina Fati.

„Restrictionarea liberei circulatii a lucratorilor europeni nu constituie abordarea adecvata a unui nivel ridicat al somajului” a spus Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, dupa ce Bruxelles-ul a adoptat cererea Spaniei de restrictionare a românilor pe piata muncii din aceasta tara pina la finele anului viitor.

Ministrul român al muncii, Sebastian Lazaroiu argumenteaza ca este vorba despre o discriminare, fiindca Madridul ii blocheaza doar pe muncitorii cu pasaport românesc. Altfel spus guvernul spaniol accepta lucratori de oriunde din Europa cu exceptia romanilor.

Spania a cerut acum trei saptamini Comisiei Europene sa accepte aceasta cerere de interzicere a romanilor pe piata muncii spaniole motivind ca este puternic lovita de criza, iar scaderea Produsului Intern Brut este fara precedent: aproape 4 la suta intre 2008 si 2010, iar aceasta comprimare a dus la cel mai ridicat somaj din Uniunea European: peste 20 la suta incepind din mai 2010.

Madridul insista ca numarul rezidentilor romani din Spania continua sa creasca, iar nivelul ridicat al somajului din comunitatile de români face ca Spania sa nu mai poata absorbi alti lucratori.

Formal vorbind nu sint afectati românii stabiliti deja in Spania, ci doar cei care aveau planuri sa se mute acolo. Cu toate acesta specialistii in recrutarea fortei de munca din Romania cred ca moratoriul impus de Madrid este o masura de ordin politic, chiar electoral, iar efectul ei va fi mai degraba psihologic, vizindu-i mai ales pe românii aflati acolo.

Guvernul spaniol vrea sa opreasca imigratia celor care nu au un loc de munca. In Spania traiesc oficial peste 800 de mii de rezidenti români (864.278), dintre care 50.000 sint in somaj si in ciuda situatiei economice dificile din peninsula, de la inceputul anului au mai venit 33 de mii, sporind mai mult decit orice alta comunitate.

Pe de alta parte firmele care recruteaza lucratori pentru strainatate se asteapta ca societatile comerciale din peninsula sa aiba in continuare nevoie de români pentru munci necalificate in constructii si agricultura, pe care spaniolii continua sa le refuze

Comisia Europeana a declarat, totuși, dupa acceptarea moratoriului impus de Madrid muncitorilor români, ca interdictia de a lucra in Spania ar putea fi ridicata oricind, daca situatia economica se va schimba.
XS
SM
MD
LG