Linkuri accesibilitate

14.08 - București: Motivele devoratoare ale tranziţiei


La noi, ideile bune sunt la început diabolizate, apoi, când sunt acceptate, cad rapid într-o banalizare galopantă.

14 august 2001

Actualitatea.
Comentariu: Horia Roman Patapievici.

Motivele devoratoare ale tranziţiei.

Cum evoluează ideile ? Normal de la respingere, la punerea în practică. […] Intrate în uz şi obişnuinţă, ideile apoi se banalizează, dizolvându-se în oceanul de idei primite care alcătuieşte imaginarul social.

La noi, ideile bune sunt la început diabolizate, apoi, când sunt acceptate, cad rapid într-o banalizare galopantă care le răpeşte toată eficacitatea. La noi ideile evoluează de la diabolizare la banalizare. Fără să mai treacă prin faza de eficienţă publică care potrivit reguli generale, însoţea acceptarea lor.

Aşa s-a întâmplat cu cea mai importantă idee apărută în spaţiul nostru public după prăbuşirea regimului comunist: ideea privatizării. Respinsă la începutul anilor ʼ90 de aproape întreaga populaţie, diabolizată şi ridiculizată de propaganda de stat, ideea privatizării şi-a creat cu greu drum în imaginarul public. Treptat a fost acceptată.

Prin 1994, lumea vorbea relaxat despre privatizare. Adoptată apoi ca un credo de întreaga clasă politică, asemenea aderării la NATO şi integrării în Uniunea Europeană, privatizarea este acum pe buzele tuturor.
Ar fi trebuit să urmeze epoca ei de maximă eficienţă dar ciudat, odată acceptată, ideea privatizării s-a banalizat într-atât, încât nu mai poate suscita mobilizarea de energii de care ar fi avut nevoie. S-a banalizat nu prin punere în practică, ci înainte de a o pune la lucru. […]

În mod straniu, toate ideile forţă ale renaşterii noastre ca naţiune civilizată par a fi atinse de acelaşi sindrom. Ideea statului de drept nu mai mobilizează decât energia unui minuscul grup de ONG-işi ireductibili.

Ideea democraţiei locale s-a formalizat într-un ritual birocratic… Ideea integrării europene şi mobilizarea naţională în vederea intrării în NATO au intrat în plictiseala generală. Pentru public, toate aceste idei nu mai sunt stringente, actuale, capabile să mobilizeze energii…
XS
SM
MD
LG