Linkuri accesibilitate

Expoziția „Călătoria către Est” de la Bialystok


La expoziția „Journey to East”
La expoziția „Journey to East”

O manifestare culturală organizată de polonezi și dedicată statelor membre ale Parteneriatului Estic.





Polonia a dedicat țărilor din Parteneriatul Estic unul din principalele evenimente culturale organizate în cadrul președinției poloneze a Uniunii Europene - o expoziție de artă contemporană în orașul Bialystok la granița cu Republica Belarus. La expoziția „Călătoria către Est” deschisă la începutul lunii, peste 40 de artiști contemporani din Polonia și țările Parteneriatului Estic au fost invitați să exploreze rolul jucat de dragoste în societățile post-comuniste. Alexandru Eftode relatează:

Dumitru Oboroc, unul din cei cinci artiști moldoveni care participă la „Călătoria către Est” a acoperit cu săruturi un perete al Galeriei Arsenal de la Bialystok, lăsând urme de ruj roșu pe suprafața albă.

Lucrarea care examinează relația dintre artist și instituție se

întitulează „…și Instituția Mă Iubește”. Dar, contrar afirmației din titlu, ea transmite mesajul opus - dragostea este în acest caz unilaterală, nu reciprocă. Artistul e cel care iubește instituția și nu invers într-o țară ca Moldova, unde arta contemporană nu se află pe lista de priorități a puținelor galerii și muzee sau a autorităților publice.

Mulți artiști au transmis la Bialystok un dublu mesaj, artistic și politic, chiar dacă tema de bază a expoziției a fost ușor diferită, spune Michal Jachula, unul din curatorii Galeriei Arsenal.

„Cadrul acestei expoziții este politic - dorim să arătăm că Europa noastră este deschisă pentru cealaltă Europă, Europa de Est. Dar expoziția în sine examinează nu atât relația dintre politic și artă, cât rolul pe care îl joacă emoțiile, dragostea, în societățile post-comuniste”.

Organizarea unor proeminente evenimente culturale face parte din programul tradițional de activități al unei țări aflate la președinția Uniunii Europene. Polonia este alături de Suedia co-autoare a Parteneriatului Estic, un set de politici menite să întărească relația dintre Uniunea Europeană și șase foste republici sovietice - Belarus, Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaijan. Acestor țări le-a fost dedicată expoziția de la Bialystok, unda dintr-o serie de manifestări culturale, în cadrul președinției poloneze a Uniunii Europene.

Michal Jachula spune că multe lucrări sunt inspirate din realitățile țărilor din care provin artiștii și temele de interes în acele țări. De exemplu, artistul azer Rashad Alakbarov a aranjat pe un piedestal mai multe obiecte, iluminate din două direcții diferite. Când lumina cade dintr-o parte
„One point of view of Two Cities”

obiectele aruncă umbre ce amintesc de un oraș occidental, de New York. Iar când direcția luminii se schimbă, aceleași obiecte aruncă umbre cu aspect oriental, amintind de Istanbul. Lucrarea are interpretări multiple, una dintre ele fiind aceea că împacă două lumi aflate în conflict.

Ștefan Rusu, curator la Centrul pentru Artă Contemporană de la Chișinău, KSA:K, a selectat artiștii moldoveni care au participat la expoziția de la Bialystok – Dumitru Oboroc, Veaceslav Druță, Tatiana Fiodorova, Maxim Kuzmenko:

„Selecția s-a bazat pe un criteriu foarte simplu – pe faptul că artiștii sunt tineri, au proiecte proaspete, recente și pe actualitatea mesajelor pe care le aduc cu proiectele lor”.

El însuși artist, Ștefan Rusu a prezentat la Bialystok un proiect propriu amplasat chiar în centrul orașului – macheta unui apartament sovietic:

„Eu m-am ghidat după un plan al unui apartament socialist de o singură cameră pe care l-am reprodus în public. Am considerat că acest spațiu atât de comun pentru zona

socialistă trebuie dezinhibat și expus la vedere ca să-și piardă ceva din intimitatea lui. Practic este vorba de un obiect, o sculptură care poate fi vizitată de public și care nu are pereți externi. Este un spațiu vulnerabil și un spațiu al unor posibile intervenții. Este o invitație pentru oricine ar vrea să vină în acest spațiu și să facă o acțiune, un gest, sau pur și simplu să-l viziteze”.

Intimitatea și vulnerabilitățile spațiului moldovean post-sovietic vor fi expuse în public și mai mult la 18 august, când în „Apartamentul Deschis” al lui Ștefan Rusu va fi proiectat documentarul ”Mall Dova”, care împrumută denumirea principalului centru comercial de la Chișinău și care analizează, între altele, ambiguitățile identitare ale cetățeanului moldovean și țării înseși.

La Bialystok, expoziția inaugurată pe 5 august se va încheia pe 30 septembrie. Apoi, unele lucrări și artiști vor călători la Kiev, în Suedia la muzeul Kalmar și înapoi în Polonia, la Cracovia.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG