Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Metodele originale ale Bulgariei pentru a obține fonduri mai mari de la UE


Premierul Boiko Borisov a decis transferul din capitală în provincie a jumătate din funcționarii europeni ai Bulgariei.




În vederea îmbunătățirii gradului de absorbție a fondurilor europene care rămâne scăzut, cu excepția programului operativ „transport”, premierul Boiko Borisov a decis transferul din capitala Sofia în provincie a jumătate – 950, din funcționarii europeni ai Bulgariei. Acum numai două programe operative au grupuri mobile de experți.

Decizia i-a surprins pe cei afectați. Ca să îndulcească un pic exodul din capitala Borisov a anunțat că toți cei care acceptă să plece, vor primi substanțiale adaosuri la salarii. Se vorbește de 10 euro pe zi, cea ce în condițiile Bulgariei echivalează cu un salariu mediu.

De altfel toți funcționarii din aceasta categorie primesc din start salarii duble la care se adaugă importante prime dacă realizează rezultate bune. Adausurile sunt plătite din fondurile Uniunii.

Ideea a fost lansată cu câteva luni în urmă de ministrul Tomislav Doncev, fostul primar al orașului Gabrovo, acum - responsabil pentru relațiile cu Uniunea Europeană. Ea a devenit actuala după ce a fost îmbrățișată de primul ministru. Borisov a declarat că prin apropierea administrației de beneficiarii fondurilor va crește repede gradul de absorbție.

Ideea însă a generat tensiuni chiar dacă ministrul Doncev a anunțat că numărul celor dornici de a lucra la Varna, Burgas sau Plovdiv este mai mare de cel necesar. Nu mai sunt însă voluntari pentru posturile de la Vidin și Russe – zone cu șomaj mare și nivel de trai scăzut. Lucrurile nu s-au schimbat nici după ce au fost promise locuințe de serviciu.

În administrația europeană locală salariile încep de la 350 de euro și ajung la 1500, egalându-l pe cel al premierului.

Se pregătește o nouă lege prin care va fi creată o singură agenție de stat ce va administra fondurile europene, subordonată primului ministru, în locul celor șapte structuri operative existente acum în cadrul ministerelor. Se urmărește scurtarea la maximum a drumului beneficiarilor până la banii europeni.

În perioada 2014-2020 Bulgaria așteaptă să primească aproximativ 9 miliarde euro, finanțare europeană. Alocarea lor va depinde și de realizarea unor reforme.
XS
SM
MD
LG