Linkuri accesibilitate

Raporturile americano-pakistaneze


Elicopterul distrus la Abbottabad

Nu este clar dacă Statele Unite văd în Pakistan doar un aliat militar-strategic.


Stiri de presa arata ca Pakistanul ar fi oferit Chinei acces la un elicopter Black Hawk, dotat cu tehnologie avansata, dupa ce aparatul de zbor, avariat, a fost abandonat de fortele de comando americane, care l-au ucis pe Osama Bin Laden. Daca aceasta stire se adevereste, cum influenteaza ea raporturile Statelor Unite cu aliatul sau din sudul Asiei? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Raporturile Statelor Unite cu Pakistanul au avut un curs sinuos de-a lungul ultimelor doua presedintii americane, George W. Bush si Barack Obama. De curind ele s-au inrautatit substantial, dupa ce s-a descoperit ca liderul terorist Osama Bin Laden a trait nestingherit, ani de zile, in orasul care gazduieste cea mai mare academie militara a Pakistanului. Lideri pakistanezi considera China un stat prieten si continua sa se plinga de atacurile americane in zone de conflict din Pakistan, cu avioane fara pilot, care fac si victime civile.

Recent, un contractor american a fost rapit in Punjab, un alt semnal ca situatia se deterioreaza. Fireste ca, din perspectiva chineza, posibilitatea de a inspecta elicopterul prabusit si abandonat in timpul raidului impotriva lui Bin Laden suride, pentru ca elicopterul are tehnologie care-i permite intre altele sa evite detectarea de catre instalatii de radar.

Inainte de a pleca, militarii americani au distrus si dat foc elicopterului, dar chiar si asa, prada este tentanta pentru servicii de informatii. Nu este pentru prima data cind Pakistanul prolifereaza tehnologie militara, cunoscut fiind cazul cercetatorului nuclear A.Q. Khan. Ramine de vazut daca si de data aceasta, stirea cu accesul oferit chinezilor la elicopter se adevereste. Ea accentueaza si mai mult insa nevoia ca raporturile dintre cele doua tari sa fie reanalizate.

Nu este clar daca Statele Unite vad in Pakistan doar un aliat militar-strategic sau unul pe care sa se sprijine, in general, in acea tulbure regiune. Nu este clar nici daca cele doua tari au obiective comune in lupta impotriva terorismului sau daca liderii, armatele si serviciile de securitate stiu si inteleg ceea ce cealalta parte nu-si doreste sa se intimple.

Fapt este ca raporturile cu Pakistanul sint esentiale acum cind s-a decis retragerea fortelor americane din Afganistan. Este stiut in regiune ca fara Pakistan, situatia din tara vecina nu se va stabiliza. Un Pakistan ostil Americii poate sa intoarca ceasul istoriei catre un timp in care Afganistanul era guvernat de religiosi fanatici si adapostea teroristi.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG