Linkuri accesibilitate

„Mă mândresc că sunt din Moldova”


Natalia Catrinescu: „Uniunea Europeană nu înseamnă regim facilitat de vize sau bunăstare peste noapte...”


Natalia Catrinescu, o tânără profesionistă din Moldova cu studii în Statele Unite, a făcut carieră în ultimii șase ani în diferite instituții internaționale. De asemenea, a lucrat în guvernul de la Chișinău, unde a oferit consultanță asupra reformelor pro-europene și administrării fondurilor primite de Moldova ca ajutoare. Astăzi lucrează la o firmă de consultanță din Marea Britanie, unde analizează ce impact are emigrația economică asupra copiilor din Tajikistan. Înainte de împlinirea celor 20 de ani de independență ai Moldovei, Valentina Ursu a întrebat-o pe Natalia Catrinescu dacă se mândrește cu faptul că este cetățeancă a Moldovei:


Natalia Catrinescu, în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:11 0:00
Link direct



Natalia Catrinescu: „Cu inima nu înţeleg persoanele care nu sunt mândre că sunt din Republica Moldova, pentru că ţara înseamnă părinţii, prietenii, oamenii dragi, circumstanţele care te-au creat ca personalitate, profesorii care au avut printr-un cuvânt o influenţă asupra modului de a gândi. Toate acestea valorează foarte mult. Şi chiar dacă avem neajunsuri trebuie să le recunoaştem, trebuie să încercăm să le depăşim. Însă nu ştiu cum nu poţi să fii mândru de ceea ce eşti şi eu sunt moldoveancă. Eu mă consider patriot.”

Europa Liberă: Cum defineşti cuvântul patriot?

Natalia Catrinescu: „Cineva care cu adevărat doreşte să îmbunătăţească nivelul de viaţă şi calitatea vieţii pentru fiecare cetăţean.”

Europa Liberă: Criza identitară e o problemă pentru Moldova şi moldoveni?

Natalia Catrinescu
Natalia Catrinescu: „Dacă suntem toleranţi faţă de autodefinirea fiecăruia atunci nu avem probleme. Pentru că toţi noi suntem preocupaţi de viaţa noastră de fiecare zi – ce mâncăm, cu ce ne îmbrăcăm, cu cine comunicăm, ce citim. Şi nu cred că aceste lucruri, chiar atunci când mergi la magazin, când încerci să iei un document dintr-o autoritate publică, aceste lucruri pot fi mai bune sau mai rele, indiferent de identitatea pe care ne-o impunem.”

Europa Liberă: Cu ce lucruri nu te mândreşti?

Natalia Catrinescu: „Nu mă mândresc atunci când văd intoleranţă, când persoanele nu se aud reciproc, când nu se ascultă unul pe celălalt, când nu învaţă unul de la celălalt, când persoanele acţionează nu din inimă, dar din motive meschine. Nu mă mândresc atunci când cineva îşi bate joc de o persoană sau de ţară.”

Europa Liberă: 20 de ani de independenţă au făcut să se consolideze statul Republica Moldova?

Natalia Catrinescu: „Avem schimbări de generaţie, avem schimbări de mentalitate, uneori spre bine, alteori spre rău. Lipseşte acest element de educaţie a individualităţii, a gândirii libere. Probabil că libertatea, sentimentul de libertate se educă în şcoală. Sistemul de învăţământ trebuie de asemenea să educe etica de muncă. Am văzut în Vest persoane foarte eficiente, foarte disciplinate în ceea ce priveşte munca şi responsabilitatea faţă de muncă. Şi acest lucru vine din sistemul de învăţământ.”

Europa Liberă: De ce nu ai rămas să-ţi continui activitatea în cadrul Guvernului?

Natalia Catrinescu: „Nu zic că nu mă voi întoarce. Un factor destul de important este salariul, un alt factor este capacitatea de a influenţa deciziile politice. Un al treilea factor este încrederea că activitatea zilnică aduce un efect real. Prin efect real zic schimbarea în viaţa cotidiană a unui cetăţean.”

Europa Liberă: Crezi în eurointegrare? Şi cum înţelegi acest proces de integrare a Republicii Moldova în UE?

Natalia Catrinescu
Natalia Catrinescu: „Cred în procesul de integrare europeană ca într-un proces de modernizare şi dezvoltare a ţării, în special în ceea ce priveşte buna guvernare. În Uniunea Europeană, în ţările Uniunii Europene şi Comisia Europeană există sisteme care chiar dacă nu elimină absolut corupţia, sau fenomenele care fac viaţa injustă, cel puţin aceste sisteme au nişte cerinţe care minimalizează riscul acestor fenomene. Şi evident, trebuie să încercăm să aducem bunele practici de bună guvernare, de îmbunătăţire a procesului decizional, de sporire a gradului de transparenţă în furnizarea informaţiilor, în procesarea informaţiilor, în lucrul Guvernului, administraţiei publice. În acelaşi timp, trebuie să înţelegem foarte bine ce înseamnă Uniunea Europeană. Aceasta nu înseamnă regim facilitat de vize sau circulaţie fără vize. Aceasta nu înseamnă...”

Europa Liberă: Bunăstare peste noapte. Salarii la nivelul celor europene.

Natalia Catrinescu: „Exact. Până la urmă nici nu înseamnă abandonarea unor caracteristici naţionale. În acest proces este foarte important ca acţiunile să fie gândite, să fie analizate, să fie implementate într-un mod, care beneficiază cel mai mult Republica Moldova. Vedem că şi în Uniunea Europeană există crize de identitate, crize a unor sisteme construite. Problemele cu care se confruntă Grecia, Italia.”

Europa Liberă: Spania, Portugalia.

Natalia Catrinescu: „Exact. Se vor întâmpla multe lucruri care uneori te pot face sceptic în privinţa Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Şi atunci câţi ani ar trebui Moldovei pentru a ajunge în UE?

Natalia Catrinescu: „Este mai important procesul. Pentru că acest proces de integrare europeană presupune schimbarea unor sisteme care schimbă mentalitatea. Şi atunci integrarea europeană ca intrare oficială în Uniunea Europeană are un sens simbolic. Însă această temă de acasă, pe care trebuie s-o faci înainte ca să poţi fi acceptat în Uniunea Europeană, este mult mai importantă pentru noi, pentru bunăstarea fiecărui cetăţean. La asta trebuie să tindem. Să introducem astfel de sisteme, ca să avem același nivel de viaţă. Pe urmă intrarea este doar o formalitate.”
XS
SM
MD
LG