Linkuri accesibilitate

Gorbaciov – împotriva „Frontului”


Mikhail Gorbaciov
Mikhail Gorbaciov

Pentru ultimul preşedinte sovietic, partidul Rusia Unită al premierul Putin nu este decât o copie proastă a partidului comunist.


Pentru unii, căderea Uniunii Sovietice a fost „cel mai mare dezastru strategic” al secolului trecut; pentru alţii şansa de a schimba ceva, de a fi în centrul scenei politice. Este vorba de premierul rus Vladimir Putin şi de ultimul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, care a ţinut o conferinţă de presă în ajunul împlinirii a 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice. Mai mule de la Ileana Giurchescu:


Mihail Gorbaciov critică actuala putere din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct



În martie a împlinit 80 de ani, o lună mai târziu a suferit o intervenţie chirurgicală grea. Cu toate acestea, relatează jurnaliştii prezenți la conferinţa de presă a lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic este plin de energie şi mai ales hotărât să aibă şi acum un cuvânt de spus în politica rusă. Aşa că a profitat de atenţia mărită a presei, locale şi internaţionale, pentru a critica din nou regimul Putin, autoritarismul care pare să se instaleze treptat în Rusia. Nu l-a criticat însă şi pe premier direct:

„Nu pot să-i sperii pe ruşi cu Putin, în fond l-am susţinut mereu, mai ales în Occident”.

În Rusia, a continuat Gorbaciov, sunt momente şi nu puţine când trebuie recurs la metode autoritare. Dar nu trebuie ca asta să devină regula.

Argumentând că totuşi Putin a scos Rusia din haosul anilor ’90, Gorbaciov a avut o şansă de a-şi critica, fie indirect şi oricum post mortem, rivalul politic cel mai mare, pe primul preşedinte rus Boris Ielțîn.

Dar revenind la starea democraţiei ruse, Gorbaciov a avertizat că ţara merge înapoi, a cerut alegeri libere şi mai ales schimbări radicale în conducerea ţării.

Pentru ultimul preşedinte sovietic, partidul Rusia Unită al premierul Putin nu este decât o copie proastă a partidului comunist.

Gorbaciov a pledat şi pentru revenirea la alegerea directă a guvernatorilor şi a unui număr restrâns de parlamentari – sistem abolit sub preşedinţia lui Putin:

„Avem nevoie de alegeri corecte, de alegerea directă a guvernatorilor... Oamenii trebuie din nou să aibă senzaţia că ceva depinde şi de votul lor”.

Gorbaciov a criticat şi crearea aşa numitului Front Popular, o organizaţie umbrelă sub care Vladimir Putin a parcat ONG-uri, asociaţii profesionale, uniuni de creaţie. „O structură inutilă”, crede Gorbaciov, un simplu exercițiu de imagine.

Numai că Putin are nevoie de astfel de exerciții de imagine: în decembrie au loc alegeri generale, în martie anul viitor, alegeri prezidenţiale. Toată lumea se aşteaptă ca Putin să candideze la preşedinţie, după mandatul de premier, dar analiștii politici sunt de asemenea de acord că şansele sale ar fi diminuate dacă partidul de guvernământ, Rusia Unită, pe care îl conduce, nu câştigă o majoritate confortabilă în decembrie. Rata de aprobare a premierului este la peste 60 la sută, arată ultimele sondaje de opinie, dar ale partidului nu depăşesc 30 la sută. Aşa că orice exerciţiu eficient de imagine este bine venit.

Revenim la conferința de presă a lui Gorbaciov: fostul lider sovietic crede în continuare că Uniunea Sovietică ar fi putut fi salvată prin reforme treptate, dar a recunoscut că a făcut multe greşeli; nu a reuşit să reformeze la timp partidul comunist, nici nu şi-a ales colaboratorii potriviţi, mereu.

Poate cea mai mare greşeală, a recunoscut Gorbaciov, a fost reforma economică care a golit, la propriu, magazinele.

Dar, a argumentat Gorbaciov, mereu a trăit cu teama unui război civil: iar un „război civil într-o ţară plină de arme nucleare nu este chiar o joacă”, s-a justificat Gorbaciov.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG