Linkuri accesibilitate

Bulgaria: un succes în lupta împotriva contrabandei la frontieră


O captură record de peste 9 milioane de țigări de contrabandă.






Bulgaria a întețit anul acesta lupta cu traficul de țigări, iar cantitatea țigărilor de contrabandă capturate s-a mărit substanțial. Zilele trecute, o amplă operațiune la vamă, poate chiar cea mai mare operațiune de acest fel din Uniunea Europeană, a dus la o captură record de țigări transportate pe ruta Dubai-Poti-Varna-Constanța. Relatează de la Sofia, Petio Petkov.

Primul ministru Boiko Borisov a fost prezent, împreună cu șeful vămilor Tanov, în portul Varna vest. Țigările din mărcile „Palermo” și „Ibiza” au fost găsite la bordul unei nave care a sosit pe ruta Dubai – Port Said - Poti cu destinație Constanța.

Operațiunea a fost realizată în colaborare cu alte servicii vamale din Uniunea Europeană. Transportul a fost urmarit timp de 12 zile pe toata durata drumului. Borisov a declarat că este vorbă de cea mai mare operațiune în cursul anului împotrivă contrabandei de țigări în cadrul Uniunii Europene. El a avertizat însă că mai mulți vameși din portul Varna vor fi anchetați pentru prezumptiva participare la traficul ilegal de țigări.

Cu patru zile in urma la centrul comercial Ilienți din capitala a fost capturata o cantitate de 1 milion de țigari de contrabandă din marca „Rachel Slims”. De data această actiunea a fost realizată de poliția sofiotă.

Șeful vămilor Tanov a anunțat că cantitatea țigărilor de contrabandă capturate în cursul anului este de 25 de ori mai mare de cea din aceeași perioadă a anului trecut care, la rândul ei a fost de 70 de ori mai mare în comparație cu cea din 2009.

Din luna februarie 2012 în țara nu trebuie să existe contrabandă de țigari, a declarat primul ministru. Controlul la punctele de frontieră trebuie efectuat în primul rând prin sisteme tehnice întrucât, dupa cum a constatat Borisov, la o valoare a contrabandei de cateva milioane, orice vameș poate fi cumparat ușor cu 100-200 000 de euro.

Opoziția a avertizat că guvernul nu poate face față contrabandei prin care trec peste jumatate din țigările vândute în Bulgaria.

Guvernul Borisov a raportat succese și în combaterea contrabandei de produse petroliere. După cum a anunțat șeful vămilor, în urma întăririi controlului fiscal și vamal, numai în cursul săptămânii au fost asigurate 19 milioane de euro venituri bugeare suplimentare din desfacerea de benzină și motorină.
Previous Next

XS
SM
MD
LG